måndag 10 mars 2008

Bokfemma - Favorittema!

Nu är jag nästan ikapp med mina bokfemmor, något som känns både bra och lite sorgligt för det är verkligen som en karamell som man vill ska vara lite extra länge. Förra veckans tema var en utmaning då det gäller att lista böcker inom sitt favorittema och ska jag vara ärlig så är jag osäker på det finns någon röd tråd bland mina favoriter, men för att lyckas charma mig bör man nog göra följande:

Ta en orädd lite underlig (helst magisk) flicka, tillsätt därefter en nypa förtrollnig och blanda samman till en äventyrsquest med omöjligt uppdrag. Släpp henne lös utan tillsyn och låt henne avsmaka med lite stilfulla men bittra nederlag. Därefter låt henne genom list och extremt mod sopa mattan med övriga förtrollade vidunder helst manliga sådana som ska inse hur små och dumma flickor än tycks vara så är de inte är att leka med.

Så kort och gott så är mitt favorittema: Feministiska äventyrsböcker med magiska hjätinnor!

1. Neef och bortbytingen - Delia Sherman
En helt fantastisk modern saga som har alla de perfekta ingredienserna, Neef som är en odödlig i älvornas värld råkar bryta mot en av de grundläggande lagarna och för att komma hem måste hon genomföra en mycket svårt uppdrag men sen är det ju inte meningen att hon ska lyckas...

2. Ögat över månskäran - Libba Bray
En artonhundratalsberättelse med frasiga kjolar och kanderade violdoftande bakverk. Gemma Doyle hittar en märklig bok som tar henne till en helt ny värld. Tillsammans med sina tre vänner utforskar de den men inser att även ondskan bor här och Gemma får uppdraget att stänga vägen men det blir svårare än hon trott.

3. Johannesnatten - Gull Åkerblom
Matilda och hennes mamma flyttar in i ett märkligt hus, på väggen finns en väv där ett mönster sakta växer fram, och Matilda börjar undra vem egentligen döljer i namnet Fredrika. Hon dras in i en kamp om gott och hon, det finns en bäckahäst som måste räddas och vem är den märkliga Ragnar Surtesson som försöker charma hennes mamma? Är det bara hon eller är allting otäckt likt de sägner om nordisk mytologi som hon hört som liten?

4. Mörkrets tjänare - Holly Black
Kaye och hennes mamma är ständigt på resande fot, men nu har de äntligen slagit sig ner och hon har fått vänner, men de är farliga vänner hon har och vad du än gör så får du inte yppa ditt namn om du nu ska umgås med älvor.

5. Guldkompassen - Philip Pullman
Lyra lever i en skyddad värld på Oxfords universitet, men något märkligt håller på att hända. Hon får en guldkompass som ska kunna ge svar på alla dina frågor om du kan tyda den vill säga. Allt blir bara märkligare och märkligare och vad är egentligen stoft vad gör man med det? Lyra och hennes daimon Pantalaimon ger sig ut på en farlig resa för att finna svaren.

1. Neef och bortbytingen 2. Ögat över månskäran 3. Johannesnatten 4. Mörkrets tjänare 5. Guldkompassen

Men även om man inte har hjälp övernaturliga krafter så finns det flickor som vågar sig ut i alla fall och är kanske de riktiga hjältinnor då de endast har sin list som vapen, enda gången jag skulle vilja delta i en kamp med dessa flickor är om de var i samma team som jag!


1. Pirates - Cecilia Rees 2. Dealing with Dragons - Patrica Wrede 3. Vampyrater - Justin Somper

Och nu lite böcker för lite större flickor, tyvärr följer inte de här böckerna samma mönster som de andra böckerna, det är inte samma typ av questtänkande. Dock älskar jag dem, det känns så härlgt att de nästan är som jag eller kanske inte...

1. Dead until Dark - Charlain Harris 2. Sleeping with fishes - Mary Janice Davidson 3. Jennifer Scales and the Acient Furnance

Neef och bortbytingen - Delia Sherman (2007)

Om någonting verkar för bra för att vara sant försöker det antagligen döda en - Neefs regler för bortbytingar

Neef är en dödlig bortbyting som blivit utbytt mot en av älvornas egna och lever nu i landet mittemellan i centrala New York i en magisk demension där älvor, knytt och andra underliga väsen samsas och lever. Hon bor med sin goda fe Astris som är en förtjusande vit råtta med alldeles len päls. Men som dödlig är det inte lätt att leva med sin nyfikenhet, den kan ställa till mycket trubbel även om ens goda fe gör allt hon kan för att hjälpa en. Neef vill så gärna vara med på solståndsdansen bara en liten, liten stund, men det hjälper inte hur kort hon dansar, hon får Gröna damens vrede över sig och för att ta sig ur den prekära situationen går hon med på att ge sig ut på ett uppdrag. Förutom att det inte är helt ofarligt, sannolikheten att hon överlever är minimal så har hon sin egen bortbytingskopia att hålla reda på. En älva som tror hon är människa men med älvans alla märkliga egenheter och som vägrar inse att mittemellan New York överhuvudtaget existerar...

Jag fullkomligt älskar den här boken, den blandar nya och gamla myter om älvor och troll i en modern folklore sagan. Här träffar vi den fåfänga sjödrottningen med sin allvetande spegel, Wall street draken som samlar guld i stora högar som har en hjälpreda vid namn Dow Jones och en brodwayproducent som skulle kunna göra vad som helst för att få sin brandvägg att fungera. Allt på äkta sagomanér, har man avgett ett löfte så ska man också hålla det! En helt underbar äventyrserättelse som verkligen tar sig tid att bli berättad, många andra disponerar inte sin tid så väl men den här ger verkligen rätt sak rätt tid! Och om man vill läsa mer om mellanvärlden och dess invånare så ska det tydligen finnas noveller som berättar mer!

Death Note vol 4: Love - Tsugumi Obha (2006)

I fjärde delen om Light utforskar han mer och mer vem som äger den andra noteboken. En ung flicka som verkar kunna göra vad som helst för att få vara i hans närhet. Och vi får också veta vad som faktiskt kan döda en dödsgud, samtidigt som L håller ett vakande öga på allt som Light gör och det är inte snällt att dejta andra än sin flickvän!

Berättelsen blir bara konstigare och konstigare, hela tiden gör Light helt urbotade korkade saker som får en att börja fundera. L ringade in honom lite för snabbt i serien men sen är han väl också en översmart komissarie och hela serien kanske tar en vändning som jag ännu inte ser, hoppas kan man alltid, jag gillar att bli överraskad!

Dock verkar ingen veta när de ska komma på svenska, det fanns ju utgivningsdatum för de allra första nu i början av februari men nu när Mangismo lagt ner sin utgivning så verkar det som om Svenska egmont ska ge ut alla titlarna, det informerar i alla fall SF-bokhandeln. Men ingen verkar veta NÄR de ska komma, antar att man satsar på fortsatt utgivning av redan befintliga serier så vi får väl vänta på Death Note, tills dess får jag väl trösta mig med att de faktiskt finns på ett bibliotek nära mig!

Death Note Vol. 5: Whiteout (2006), Death Note Vol. 6: Give-and-Take (2006), Death Note Vol. 7: Zero (2006), Death Note Vol. 8: Target (2006)

Death Note Vol. 9: Contact (2007), Death Note Vol. 10: Deletion (2008), Death Note Vol. 11: Kindred Spirit (2007), Death Note Vol. 12: Finis (2007)

Death Note: Vol. 13; How to read Death Note (Utkommer på engelska 7 Juli 2008)

söndag 9 mars 2008

Harry Potter and der Gefangen von Askabahn - JK Rowling (2001)

Så har Harry kommit till sitt tredje år på Hogwarts och den här gången är det den ökända fången Sirius Black som rymt från det strängt bevakade fängelset Askabahn som är det stora hotet. Men det händer andra saker också, dementorer bevakar skolan och Harry har svårt att stå emot dem. När de kommer i närheten hör han sin döda mamma röst inuti huvudet. Som tur är vet den nya läraren i Försvar mot svartkonst vad som kan göras, men är inte han också lite underlig, och vem är egentligen Måntand, och de tre till som kallar sig marodörerna?
Jag tyckte inte alls att den här delen var relevant tills filmen kom och gav allting ett helt annat ljus. Dock får man faktiskt veta ganska mycket om Harrys far i den här boken då man faktiskt stöter på flera av hans vänner. Hermione är inte med på samma sätt som tidigare och tendenser till hennes upproriskhet ser man redan här. Men jag tycker fortfarande att det här känns som en liten parantes, kanske mest för att Harry inte får möta Voldemort som i de tidigare böckerna utan bara hans trogna medhjälpare.

5. Harry Potter und der Order des Phönix 6. Harry Potter der Halbblutprinz 7. Harry Potter und Heiligtümer des Todes.

Bokfemma - Glädje

För två veckor sen var bokfemmans temat glädje hos Malin och äntligen har jag fått lite tid över för att lägga upp den. Ett inte helt enkelt tema, för vilka böcker får en verkligen att glädjas. Det känns i alla fall som om de böcker jag valt har ett genomgående omslagstema med starka nästan hysteriska färger, men sen är de ju också extremt roliga!

1. Min smala lycka - Jane Green
En av mina absoluta chiclit-favoriter, den har verkligen allt man kan begära av en bok och det är inte för att den tjocka tjejen blir smal eller för att hon hittar sin drömprins utan för den värme som finns, en riktigt feel-good bok!

2. Sommarstrul - Joseph Connolly
Till en början var jag riktigt tveksam till den här boken om två engelska familjer som åker till den engelska kusten för att ha några veckors semester. Roligast är ändå hur de åker exakt samma vecka, bor på exakt samma hotell och äter exakt samma mat för att den ena inte ska ha en bättre semester. Engelsk humor när den är som absolut bäst och det är helt genialt att kunna överraska mig till och med på sista sidan!

3. En liten skär och många små brokiga - Carin Wirsén
En av världens bästa barnnöcker, jag blir så glad varje gång jag får läsa om Två små gröna som slåss om en böna, och fem små rosa äter Capricciosa! Och bäst av allt var att jag såg att Wirséns alfabetsbok är tillgänlig, så det blir att springa och köpa den direkt!

4. En Flickbok om motorcyklar - flammande ödlor och andra viktiga saker - Erika Lopez
En trilogi om Tomato som bestämmer sig för att köra genom hela USA på sin motorcykel. Den är kanske inte något litterärt mästerverk men den har riktigt skön humor och jag gillar hennes ibland lite klyschiga floskler.

5. Blåst - Erland Loe
Loe är nog en av mina absoluta favoriter, han skriver (nästan) alltid underfundiga böcker, de allra första Naiv Super men framförallt Blåst är riktiga guldkorn. För vad skulle du göra om du upptäckte att flickan i ditt liv helt plötsligt har flyttat in hos dig utan att du märkte det?

1. Min smala lycka 2. Sommarstrul 3. En liten skär och många små brokiga 4. En Flickbok om motorcyklar 5. Blåst