lördag 22 mars 2008

Hur mycket boknörd är du?

Var inne en sväng på odla igår och hittade då den här boknördstestet, klart man måste testa så här gick det visst:

Bokfemma - Samtida romaner

I denna veckas bokfemma så är det ett riktigt svårt ämne då det handlar om svenska samtida romaner, ett försök gjordes av Forum och Expressen att vaska fram för några år sen, då genom en skrivartävling. Dock var detta reslutatlöst och ingen vann det eftertraktade priset, nu har turen kommit till oss att lista våra samtida romaner. Och eftersom min sida faktiskt mest är inriktad på ungdomslitteratur så kommer alla mina titlar hamna under den kategorin. Men enkelt ska det ju inte vara för det så även följande kriterier ska även uppfyllas:

1. Romanens handling ska utspelas i Sverige under ett år i början av 2000-talet
2. Persongalleriet ska spänna över flera generationer
3. Det ska inte vara en deckare

4. Det ska förekomma en kärlekshistoria – gärna en okonventionell sådan
5. Minst ett av de tio budorden ska överträdas

1. Sandor Slash Ida - Sarha Kadefors (2001)
Om Sandor och Ida som möts i ett chatrum på nätet där de kan vara den de egentligen är.

1. Att den till stor del utspelas via mail gör att den känns som en riktigt modern bok, och att den sen utspelar sig uttryckligen i Göteborg och Stockholm gör ju inte saken sämre.

2. Här möter vi förutom Sandor och Ida även deras föräldrar, Sandors mamma vars drömmar skulle krossas om han slutade dansa. Även Idas mamma har en central plats i boken även om den kanske inte är så närvarande som man skulle kunna önska.

3. Ingen märklig deckargåta här inte.

4.Kärleken mellan den stentuffa Ida och den danstönten Sandor kan väl knappast nå ytterligheterna mer.

5. Åttonde budordet - du ska icke bära falsk vittnesbörd mot din nästa: att inte säga vem men man är på internet är också det en lögn!

En plats de kallar lyckan - Mårten Sandén (2006)
Mia och John träffas i ett lusthus, på en plats de kallar lyckan

1. John ska i alla fall börja på Lundbergs internatskola till hösten, men vilken höst får vi inte veta, men jag får en känsla av att det är snart.

2. Egentligen får man ju inte träffa Johns föräldrar eftersom han har ljugit för dem och iscensatt en språkresa men de finns allt där, med sina höga krav och förväntningar

3. Ingen deckargåta så långt ögat kan se.

4. Även om det är kärleken mellan flicka pojke så kan man väl ändå se den som okonventionell i dagens ögon.

5. Nionde budordet: Du ska inte ha begär till din nästas hus

Tillsammans - Denise Rudbeg (2007)
Tre helt olika ungdomar träffas av en slump på en matlagningskurs som ingen av dem vill gå men de har visst mer gemensamt än de först trodde.

1. Under en sommar under 2000-talet

2. Här träffar vi tre ungdomar och deras familjer, där man ser allt från rädsla till att en vuxen faktiskt kan vara en vän att lita på.

3. Ingen deckarhistoria här inte, vi vet vem den elaka är.

4. En lurig kärlekshistoria där mognad kan vara en avgörande skillnad, och kanske är det så att man har egna problem utan att blanda in sin nästa.

5. Tredje budordet - Du ska visa aktning för din far och mor: Jag vet inte om jag tycker man kan visa aktning när de skrämmer en att flytta hemifrån.

I taket lyser stjärnor - Joahnna Thydell (2003)
Om Jenna och hennes cancersjuka mamma och svårigheten att balansera en trettonårigs liv med killar och kompisar med sjukdomen hemma.

1. Utspelar sig under 2000-talet någon gång

2. Mamman i boken är nästan som huvudpersonen, mår mamma bra så mår också Jenna bra. Och det är ett svårt band som finns dem emellan.

3. Ingen deckargåta i denna heller.

4. En kärlekshistoria om än en traditionell finns allt med. Kärleken mellan en mor och hennes barn, mer gripande får man leta efter.

5. Andra budordet - Du ska inte missbruka herren din Guds namn: I boken anser Jenna att Gud inta har gjort sitt jobb, hennes mamma är sjuk och så ska det inte behöva vara för en trettonårig flicka!

Ingen grekisk gud, precis - Katarina Keirie (2002)
Laura blir helt vansinnigt kär i sin lärare, men hur gör man när man får sockerdricka i magen av någon som är en hel evighet äldre än en själv?

1. Någonstans i Sverige under 2000-talet

2. Här träffar vi Laura och hennes lärare Anders som är minst dubbelt så gammal som henne.

3. Ingen deckarhistoria.

4. Kärleken mellan elev och lärare är väl ett ganska vanligt tema men ändå så är det fortfarande ganska okonventionellt.

5. Första budordet - du ska inga andra gudar hava jämte mig: Men Laura kan inte se något annar än denna vackra man, så är det bara.


1. Sandor Slash Ida 2. En plats de kallar lyckan 3. Tillsammans 4. I taket lyser stjärnor 5. Ingen grekisk gud precis

onsdag 19 mars 2008

Swimming without a net - MaryJanice Davidson (2007)


Sjöjungfrun Fred är tillbaka och denna gången blir hon hastigt inbjuden till ett stort möte hos havsfolket. Hon är speciellt inbjuden av den kungliga familjen och tillsammans med sin vän Jonas åker hon till Cayman Islands för att se vad är för något som hon har lurats med på. Det visar sig snart att allting handlar om huruvida havsfolket ska ta sin plats i världen och stiga upp till ytan eller om de ska förbli dolda för omvärlden. Fred som är uppvuxen på land men ändå har förmågan att skifta form till fenor i vatten har haft möjlighet att utforska både ock. Men hur ska hon få fram sitt budskap om ingen vill prata med henne och hur kommer det sig att de igonerar henne vart hon går eller snarare simmar? Dock har hon större problem än så, den vackra prins Arthur är självklart där och för att tävlingen ska vara rättvis har han ju också bjudit in den snygga marinbiologen och nu ska Fred välja!

Davidson så otroligt lättläst att man slukar den på en liten stund, men det är väl ändå det som är tjusningen med hennes böcker. Lite chiclit att bryta av mot när man känner att man egentligen inte orkar läsa ett ord högtravande ord till är som balsam. Dock kan jag bli trött på den vanliga storyn, flicka möter pojke, och efter lite missförstånd och trehundra sidor senare så får de unga tu varandra och ska leva lyckliga resten av sitt liv. Men Davidson har alltid en tvist något som inte riktigt stämmer och det gillar jag. Även om hennes hjältinnor tycks vara ganska egocentriska och har en dramaqueen-gen som jag inte förstår...måndag 17 mars 2008

The return of Hjärtans Fröjd - Per Nilsson (2007)

En gång var jag två gånger i dig, nu är du i mig för alltid...

Han skrev tolv brev på en månad men när han kom hem var det någon annan som hade fångat Hjärtans Fröjd, hur glömmer man doften av citronmeliss och den vackraste flickan som någonsin funnits? Men då träffas de på bussen och han tänker att de kanske ändå kan vara vänner, om han bara vetat.

Efterföljaren på den underbara Hjärtans Fröjd om den första brännande kärleken. Har man läst den första boken så frågar man sig verkligen varför man måste skriva en fortsättning för den har verkligen det perfekta slutet. Det går inte att skriva berättelsen igen, det går inte att göra om den. Men det fungerar faktiskt till viss del så lyckas han återskapa magin in Hjärtans Fröjd och man längtar bara tillbaka men sen kommer verkligheten ifatt en och man inser att en fortsättning är bara som ett blekt eko av den riktiga berättelser, vissa saker ska få vila ifred...
Hjärtans Fröjd (1992)