onsdag 9 januari 2008

Mama Muh und der Kletterbaum - Jujja Wieslander (2005)


" - Aber waum hast du ein Bild von mir an die Wand gehängt? Mama Muhs Stimme klang sehr froh. Sie sah die Krähe an und lächelte.
DieKrähe anwortet nicht sofort. Nach einer Weile sagte sie leise und schnell:
- Weichichsmg
- Ich hab dich nicht verstanden, Krähe. Mama Muh legte eine Klaue hinter ein Ohr.
- Weichich... so... mg, sagte die Krähe etwas lauter und sehr schnell.
- Wie?, fragte Mama Muh langsam.
- Weil ich dich so mag! Bist du schwerhörig alte Kuh!?
Mama Muh lächelte über ganze Gesicht.
- Das hast d sehr schön gesagt, Krähe
- Was? Bis du schwerhörig, alte Kuh?
- Nein was du davor gesagt hast, sagte Mama Muh"

I denna kapitelboken om Mamma Muh och kråkan lär sig Mamma Muh till sin stora glädje att klättra i träd, aldrig har hon varit så högt. Dock är inte alla lika glada, kråkan blir ganska trött på sin vän när hon inte kan komma ner själv eller då han måste dra loss henne då hon fastnat med hornen i jorden. Trots detta är hon allt bra att ha speciellt när man trillat och slått sig, då kommer hon med plåster och kakor!

Eftersom jag är helt ny på att läsa på tyska så får det bli lite mjukstart så det fick bli en enklare kapitelbok. Men jag tog mig i alla fall igenom Mamma Muh med lite hjälp och ska jag vara riktigt ärlig var det ganska mysigt att ligga tillsammans och läsa!

tisdag 8 januari 2008

Monsterflickan; Främlingarna - Stefan Ljungqvist (2007)

I den andra boken om Monsterflickan har Mira och Sylvester just förenats med sin morbror Lopus, han tar dem till Karavanen där monster ska vara trygga. Men redan första natten händer något ytterst märkligt och det är inte alls så säkert visar det sig, det är många som är ute efter dem. Och trots löfte om trygghet är de inte alls så säkra som de skulle kunna önska.

Jag hade ganska höga förhoppningar om denna boken eftersom jag tyckte så mycket om den första men i denna lyckas inte Ljungqvist att leva upp till det den här gången. Boken är alldels för rörig för att man ska få något sammanhang och har tyvärr inget som knyter den samman med den första boken.

1. Blodsband (2006) 2. Främlingarna (2007) 3. Den sista pusselbiten (utkommer 9 januari 08) 4. - (Utkommer 8 juli 08)

Textlek - Kate Cann (2006)

Måste träffa dig. BRÅTTOM!! Costa coffee kl 5 L xx

Mel är tillsammans med den mest fantastiska killen Ben, han är så underbar att hon innerst inne undrar varför han är tillsammans med henne. Men det är han och allt verkar vara bra till sms:sen börjar dyka upp. Meddelanden som berättar att Ben har någon annan, som viskar att han kommer lämna henne och att han bara leker med henne. Vem är de ifrån, någon som vill driva med henne eller är de sanna?

När jag började läsa tänkte jag att det kunde ju inte vara något att ha, boken är väldigt kort, mindre än hundra sidor lång. Men Cann är en mästare, med inlevelse och känsla så har hon fått mig att gråta många tårar innan boken är slut!

söndag 6 januari 2008

Magiska tecken; Smugglarens hemlighet - Maud Mangold (2007)

Så har vi kommit till den sista delen av Mangolds triologi Magiska tecken där Samuel har hunnit bli tretton år och man i Sverige beslutat att alla barn måste gå i skolan. Hade de inte varit för hans tjänst som springpojk hos skräddarmäster Friberg skulle han varit överlycklig men nu är han mest orolig. Tänk om han inte får ha kvar sin tjänst, tänk om mäster anställer en ny pojke vad ska det bli av Samuel då?

Han får även andra saker att fundera på, när han för första gången är på väg till skolan genar han genom hamnen och hittar en magisk kikare, den tycks ha ett eget liv och helt plötsligt öppnar sig en helt värld för honom. Men i hamnen finns en hel del skumma typer, smugglarna håller till där och vem vet vad de kan göra för att bevara sina hemligheter.

Det känns verkligen som hemma att få läsa Mangolds bok, hur Samuel vant tar sig från Södra Larmgatan bort till Masthuggstorget via hamnen. och jag kan inte låta bli att tycka om böcker där det inte bara finns gott och ont utan där det faktiskt kan vara gott att ta lagen i egna händer! Känns dock lite sorgligt att det var den sista delen eftersom man inte fick reda på så mycket som man skulle kunna önska av den!