torsdag 18 oktober 2007

Sigridsagor - Rose Lagercrantz

Sigridsagor är verkligen en fin bok, med sin fina tygbindning och sina annorlunda illustrationer. I åtta korta berättelser får vi möta åtta olika små flickor, flickor med namnet Sigrid. De lever under olika tider och olika förhållande och det enda som egentligen knyter dem samman är deras namn.

En väldigt söt bok men sagorna är lite väl korta, jag vill i alla fall veta mer. Men så fina illustrationer och boken har en riktigt bra röd tråd genom hela boken. En riktigt fin sagoskatt!

onsdag 17 oktober 2007

Bokfemma - Bokfemmepriset 2007

Denna veckan var bokfemma riktigt svår för nu så här i nobelpristider så ska vi lista de författare som vi själva anser ska få bokfemmepriset 2007, ett pris som vunnit stor respekt och nu anses vara ett av de mest prestigefyllda nyare bokpris som har instiftats.

Och de nominerade är följande:

1. Ben Elton - Måste vara en av de roligaste samhällskritikerna jag vet med millimitersäkerhet lyckas han skildra det ena märkligare fenomenet efter det andra det nutida samhället. Roligast och bäst är i alla fall Dead Famous som förövrigt fick Deckarakademins pris för bästa översatta deckare när den kom 2005, så lite rättvisa finns det i världen!

2. Joyce Carol Oates
- Hon har ett så vackert språk, men att säga att hennes böcker är vackra skulle vara lögn, jag har aldrig läst en författare som kan skapa så obehaglig stämning utan att skriva en ren deckare. Hon skriver om aktuella saker som berör och som verkligen kryper in under huden på alla som kommer i kontakt med berättelserna.

3. Paul Auster
- Han kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta, han kommer alltid vara speciell med sitt vackra språk och sina trollbindande berättelser, ibland är det så lite som behövs för att man ska bli helt fast och bära med sig det för alltid.

4. Carlos Ruiz Zafón
- Jag blev helt betagen över hans vackra berättelse om Barcelona, om försvunna böcker och de märkliga förflutna som tycks hinna upp oss alla. Kanske är det för att staden inte har förändrats särskilt mycket men jag älskar att man än idag kan förnimma känslan av de skramlande spårvagnarna och de gamla gatlyktorna när man strosar i Barcelonas hjärta.

5. Bill Bryson
- Om någon ska fånga mitt intresse så är det Bryson, med all sin kunskap, sin humor och lätta sätt så fastnar jag direkt och förstår allting från en liten atom till idag, det är stort att göra något så svårt enkelt!

1. Ben Elton 2. Joyce Carol Oates 3. Paul Auster


4. Carlos Ruiz Zafón 5. Bill Bryson

Skulduggery Pleasant - Derek Landy

När Stephanie blir kallad till uppläsningen av hennes farbros Gordons testamente blir hon minst sagt överraskad av att de sen märklige Skulduggery Pleasant där, hon förstår inte riktigt vad som är fel, inte för att hon kan se så mycket mer än den stora halsduken och den vida hatten som han har långt neddragen.

Men efter en mycket märklig delgivning av testamentet beslutar sig Stephani att besöka huset som hennes morbror bott i, en tanke som hon inte är ensam om att tänka. På bara några minuter dras hon in i ett farligt äventyr, med skurkar av papper och till sin hjälp kommer den märklige mannen. Skulduggery Pleasant, som inte bara visar sig vara ett livs levande skelett med alldels för god klädsmak utan är också en mycket fingerfärdig magiker.

Så lättläst att till och med jag kan har hunnit läsa ut den på de få och korta stunder som jag har haft råd att läsa böcker så här i tentaperioden. Dock lite väl rörigt med alla namnen, jag har ont om tid och då får man inte kalla hjältinnan Stephanie, skurken Serpetine och skelettet Skulduggery, hur ska jag kunna hålla isär dem. Och om jag hade varit liten hade det ju aldrig gått, jag trodde vi hade lärt oss det från Harry Potter, inga krångliga namn!

Dock tyckte jag om den och vad jag har lyckats uttröna så ska det komma en fortsättning i april så det är väl bara att vänta...