söndag 28 september 2008

Domaren och hans bödel - Fredrich Durrenmatt (1950)

Hans Bärlach är en mycket aktad kriminalkomissarie och när hans bästa man i kåren hittas mörad vet han direkt vem den skyldige är dock bestämmer han sig för att ta saken i egna händer och låta tiden ha sin gång. Ett drama som får ödesdigra konsekvenser i ett spel där man inte längre vet vem som är domare och vem som är bödel.

Jag blev förvånad över hur välskriven boken var trots sin torftighet och hur mycket man kan skriva mellan raderna utan att säga något alls. Precis som Hemingway är det här helt i min smak!

Mardrömsakademin - Dean Lorey (2008)

Charlie Benjamin har aldrig haft några riktiga vänner och hans föräldrar är mycket beskyddande om honom, de låter honom inte gå i vanlig skola och att vara med på ett pyjamasparty känns helt uteslutet då han har en förmåga att låta ovanligt hemska mardrömsmonster komma in i vår värld. Men en dag när det gått riktigt illa kommer ett par underliga typer till hans undsättning, de berättar om Mardrömsakademin och tar honom till en skola för speciella barn, där får de lära sig att hantera sina krafter och motarbeta de onda monstren som vill ta över vår värld.

Äntligen! Jag har hittat den, fick förfrågan om en bok för flera veckor sen om en bok som skulle vara som Harry Potter men jag kunde bara inte hitta den. Och nu vet jag vilken det är, likheterna är ganska slående, Charlie träffar en ganska fumlig pojke som tycker tjejer är töntliga och en flicka som i stort sett vet allt, dessa två blir hans bästa vänner och tillsammans kan de klara nästan allt. I övrigt var en väldigt lättläst och faktiskt ganska bra även om vissa saker kändes alldeles för uppenbara.

2. Monsterhämnden (utkommer februari 2009) 3. Monster War (Utkommer på engelska under 2009)