torsdag 3 april 2008

Vi i villa - Hans Koppel (2008)

Det finns ingen bok du vill läsa, ingen skiva du vill köpa, ingen film du vill se.

Du är mätt, trött på allt: Middagsbjudningar, dyra mattor, artiga ordväxlingar, tevebläddrande, sömnlöshet, gapiga krönikor, envisa förskylningar, kränkta människor, goda råd, gräna växter, hundhår, glödlampor som måste bytas, kloka ord, dumheter, pensionsbesked, jeans, tidnigar, drömmar, fönsterkuvert, rengöringsmedel, drippdropp från kläder på tork ovanför badkaret, toaborstar, cyklar, sopsortering, recept, försäkrningspremier, sinnestämningar, väder, fuktkrämer, skådespelare, intryck, uttryck, saker, stenar, människor, djur, - allt som trängs på denna jord.

Du stirrar in i den fulla kylen var femte minut, hittar aldrig något. Som Filippa och hennes överfulla garderob: Jag har inget att ta på mig

Finn fem fel.

Anders bor tillsammans med sin fru Filippa och deras dotter Anna i ett vanligt hus, i ett vanligt villaområde och allt är bara så vanligt som det kan bli. Tills märkliga saker börja hända i området, någon är så uttråkad att han inte kan låta bli att driva med grannarna lite extra...

Det är inte ofta som jag läser böcker som står någon annanstans än på barn och ungdomshyllan nuförtiden. Men den här fångade mig ändå lite, på baksidan står det att författaren heter något annat och och att han mår bättre än huvudpersonen. För att vara så kort så var den riktigt bra, och träffar ofta mitt i prick, dock hade det ju varit roligt att läsa en sån här roman där det visar sig att huvudpersonen inte var galen.

Just because you're paranoid doesn't mean they're not out to get you...

Harry Potter und der Feuerkelch - JK Rowling (2003)


I början av sommaren har Harry Potter en mycket märklig dröm, om en liten man, en orm och en kuslig röst som han allt för väl känner igen. Under hans fjärde år på Hogwarts bjuds tre andra magiska skolor in för att delta i en magisk trekampsturnering. Men någon tycks vilja honom illa och mot sin vilja måste han helt plötsligt slåss för sitt liv, mot drakar, vattenfolk och den slutliga prövningen möter han på en kyrkogård långt bort.

Den fjärde boken om Harry Potter är nog ändå min favorit, det var den första bok jag läste på engelska ochän idag tycker jag så mycket om den. Mest tycker jag om den upplupna stämningen som är i stort sett hela boken igenom, samtidigt som man får en föraning om det mörka som kommer senare. Att det sen är en tävling med olika typer av utmaningar gör ju inte saken sämre och att det faktiskt finns en fiende bland dem är genialt. Bättre än så här blir Harry Potter inte!

1. Harry Potter und der Stein der Weisen 2. Hart Potter und die Kammer der Schrekens 3. Harry Potter und der Gefangen von Askabahn


4. Harry Potter und der Feuerkelch 5. Harry Potter und der Order des Phönix 6. Harry Potter und der Halbblutprinz 7. Harry Potter und die Heligtümer des Todes.

tisdag 1 april 2008

Lästrio No. 2 - Geografiska platser


Denna veckan i handlar det om geografi och hur vissa böcker är starkt förknippade med olika platser i lästrion. Vilka som är våra tre favoriter och hur vår egen relation ger sitt uttryck.

1. Gösta Berlings saga - Selma Lagerlöf
Jag tror jag skulle tyckt om livet på herrgården i det tysta värmländska skogarna. Selma och hennes omgivning kommer alltid ha en speciell plats hos mig, det spelar på något sätt ingen roll hur många moderna romaner jag erövrar.

2. Shadow of the wind - Carlos Ruis Zafón
Jag kan inte rå för det med Barcelona ligger mig varmt om hjärtat, en storstad som känns som en lite ort. Med sin bullriga trafik och sin diagonala gata, och hamnen mitt i stan där man kan ligga en stund på stranden om man så önskar och se Cristóbal Colón som blickar mot amerika. Zafón fångar allt perfekt och även om det utspelar sig för femtio år sen så är det sig utan tvekan likt!

3. Midsommarvals - Viveca Lärn
Vad är en sommar utan saltstänk från västkusten? Och att torka i solen på Saltös förlåt jag menar Skaftös klippor känns som ett riktigt härligt sommarminne. Det spelar ingen roll vart man reser i världen, sommar är det först när man tar med sig lunchen ner till bryggan, blir hämtad med båt efter jobbet och tar med sig bikini bara ifall att...


1. Värmland 2. Barcelona 3. Skaftö

Bubblade gjorde: Dödgrävarens gåva (Göteborg), Pojken i randig pyjamas (Allt svisch), Lejonpojken (Orientexpressen)

måndag 31 mars 2008

Linnea, kom hem! - Anita Eklund Lykull (2007)

"Jag saknade pappa så det skrek inom mig. Jag saknade honom väldigt, väldigt mycket. Ofta tyckte jag att jag såg honom där hemma. Vid fönstret lutad över skrivbordet som inte stod där längre. Tyckte jag hörde honom. Hans sätt att stänga dörren med en bestämd knyck. Vanan att liksom tappa skorna när han kom hem och tog av sig."

Timjans bästa vän Linnea åker till Thailand över jul men när man under annandagen får se de första bilderna efter Tsunamikatatrofen vägrar hon tro att hennes vän inte kommer hem mer. Dagar blir veckor och veckorna går, varken Linnea eller hennes mamma kommer hem, livet måste gå vidare. Och hemma uppstår det andra konflikter, Timjans pappa börjar mer och mer undvika sin familj, en ny flicka kommer till skolan, en flicka som vet hur det är att ha förlorat någon i katastrofen och lite, lite grann börjar det sakta kännas som om livet ska bli fint igen.

Om jag hade läst den här innan bokfemman om samtida romaner hade kommit upp så hade den varit med utan att tveka, den uppfyller med råge alla de kraven som fanns med. En otroligt bra bok om det är att bli lämnad kvar i ovisshet, att inte veta om ens älskade vänner ska komma hem eller inte och hur man går vidare trots att man tycks vara ensam i sin sorg och alla andra gått vidare.

Det som förvånar mig är dock vilken ålder som boken vänder sig till, omslaget får mig att tro att det är tio och uppåt men Timjan och hennes vänner ska precis gå ur nian och många unga vuxna skulle nog tycka om den. Namnvalet Timjan känns inte heller så vuxet samt att det inte framgår av baksidestexten hur gamla flickorna är. En riktig miss för hur ska man kunna veta om man inte läst boken?

Lästtrio No. 1 - Deckarhjältar

Så har Malins bokfemma lidit mot sitt slut och lite tomt känns det allt. Har många gånger tänkt att jag borde fortsätta med något nytt men det finns helt enkelt inte tid. Då känns det bra att Petra har tagit upp stafettpinnen och ger hos Lästrion.

Och den första handlar om att lista våra tre favoriter när det kommer till deckarhjältar och eftersom jag läser ytterst få deckare så känns det lite som en utmaning. Har också lovat mig själv att försöka hitta nya böcker och namn att ha på min lista annars skulle Harry Potter vara med på varenda lista. Dock kommer barn och ungdomsböcker vara det framträdande temat i mina inlägg.

Så här kommer mina deckarhjältar och hjältinnor!

1. Kitty Drew - Carolyn Keen: Ingen kan lösa ett så farligt fall och med så få ledtrådar som hon!

2.Thusday Next - Jasper Fforde: Den enda litterära detektiv som jag känner, känns tryggt att veta för det är så lätt att bli borttappad i en bok!

3. The Famous Five - Enid Blyton: Det är kanske fusk men jag tycker verkligen om de här fem, min favorit är helt klart pojkflickan George eller Georgina som hon egentligen heter men även den rara Lucy som kanske är den som förvånar mest då hon gör helt otroligt modiga saker!


1. Kitty 2. Thusday Next 3. Femgänget med George i spetsen

Bubblade gjorde: Bröderna Hardy, Mary & Lou och Skulduggery Pleasant

När du blundar tittar jag - Gunnar Ardelius (2007)

"Vad är värst, ensamheten eller rädslan för ensamheten? Och vilka är hudens uppgifter, varför kittlar det i handflatorna? Vad händer u huden när det regnar pussar, varför vill jag ha dig för mig själv? När du blundar tittar jag på dig och ditt blinda, söta ansikte."

Ibland är livet märkligt ens stora kärlek åker till Berlin och du glömmer nästan av hennes smak, din far kommer om natten och slänger in pengar igenom brevinkastet. Mamma tjuröker på psyket och farfar ger dig en voodoodocka som är god.

En ganska poetisk berättelse om en pojke som inte förstår den underliga värld han lever i, kanske för att alla tycks ha blivit galna, eller är det han själv som är det udda kortet som ska bort?