söndag 8 juli 2007

Miljoner - Frank Cottrell Boyce

Vad skulle du göra om över en miljon engelska pund bokstavligen föll ner från himmlen? För bröderna Damian och Anthony händer det och de har bara 17 dagar på sig att spendera alla pengarna innan de är helt värdelösa, vad gör man då?

Damian som är mycket eftertänksam vet allt om helgon, tycker att de ska skänka pengarna men hans bror Anthony som är mycket insatt i fastighetsmarknaden tycker att de ska investera pengarna så klokt som möjligt, men hur ska två pojkar kunna köpa ett hus och hur ska de kunna förklara alla nya prylarna för sin ständigt frågande fader?

En extremt rolig och underfundig bok som jag önskar att jag hade upptäckt mycket tidigare, älskar denna typ av brittisk humor, invävt med tusen fakta om troliga och otroliga helgon. Men bäst är kanske att det verkligen är en riktigt feel goodbok, den som alla missade!

Önska dig vad du vill - Jakob Arjouni

Ploten i Arjounis bok är helt underbar, fem berlinare får besök av en god fe som ska ge dem en önskan som kommer gå i uppfyllelse, dock får de inte önska sig evigt liv, hälsa, pengar eller fler önskningar, godnattsagor för vuxna... Men någonstans slarvar han bort sin geniala plan och det är tur att boken är så kort annars hade man ju aldrig orkat sig igenom den...

Blodsband - Stefan Ljungqvist

Första delen i kvintologin om Monsterflickan. Mira har alltid varit lite utanför i skolan, de flesta ungarna tycker hon mest är konstig och ful, och då känner de inte ens till det allra märkligaste med henne. På natten växer sig hennes mörka hår riktigt långt, men det mest uppseendeväckande är hennes klor för att inte ta tala om huggtänderna som växer sig långa och gula. När hon på ett mycket otrevligt sätt stiftar bekantskap med Monstermyndigheten inser hon att hon kanske inte är som alla andra i alla fall.

Jag kan inte låta bli att tycka o Ljungqvist bok, jag älskar tanken att det är onda vuxna som är ute efter att fånga in små (i deras ögon) elaka barn men Mira lyckas ta sig ur knipan och hon är en riktig hjältinna, med finas illustration och ett fåtal färgbilder som det riktigt lyser om är jag helt kär i den här boken!

2. Främlingarna 3. Den sista pusselbiten

De kommande två böckerna om hur Mira och hennes lillebror Sylvester ska lyckas ta sig hem, till sitt riktiga hem!

Akimbo och krokodilmannen - Alexander McCall Smith

Akimo är en mycket nyfiken pojke och när John Krokodilmannen dyker upp för att göra att märka upp nykläckta krokodilungar för att de senare ska kunna följa dem tvekar han inte en sekund. Men när de är ute på floden blir det riktigt farligt när John blir attackerad av en av krokodilerna måste Akimbo rycka in och hjälpa honom!

Jag vet om jag egentligen gillar McCall Smithts böcker, mn har man precis börjat läsa och är trött på alla vanliga böcker så är den här riktigt bra, under afrikas heta sol kan ju nästan vad som helst hända!

Akimbo och elefanterna, Akimbo och lejonen
Ytterligare två böcker finns om Akimbo och hans äventyr men jag har inte lyckats uttröna vilken ordning de kommer i, dock kommer det komma ytterligare en som kommer att heta Akimbo and the snakes som orginaltitel.

Bläckmagi - Cornelia Funke

I den andra delen av Bläckhjärta lyckas Meggie, trolltungas dotter läsa in sig själv i boken som Fengolio för många år sen skrev, detta för att varna sin vän Sotfinger men också för att hon så oändligt längtar efter att få se de väglösa skogarna och allt annat underbart som hennes mamma berättat för henne om den uppdiktade bläckvärlden. Dock blir hennes besök mycket mer farofyllt än vad hon först anat, och frågan är om hon verkligen skulle ha vågat sig in mellan bokens sidor om hon hade vetat hur berättelsen skulle få sitt eget liv och vända sig mot dem...

Om inte denna boken är magisk så vet jag inte, Funke är en av mina absoluta favoriter och böcker om böcker verkar vara ett återkommande tema just nu, Shadow of the wind, Nu vill jag sjunga dig milda sånger och Travels in Scriptorium för att nämna några.

1. Bläckhjärta 2. Bläckmagi 3. Tintentod (Bläcköde?)

Den första delen som förtrollade mig, där vi fick möta Meggie, hennes pappa Mo, den älskade Mården Gwin och alla de andra som lever i mellan bokens blad. Sista och tredje boken som kommer ut på tyska i september ska tydligen vara blå och heta Tintentod (Bläckdöd) men jag tvivlar på att den kommer få namnet Bläckdöd på svenska, allt tyder på att de precis som i bok nummer två som hette TintenBlute (BläckBlod) på orginalspråk kommer att byta ut det och en liten hint finns det allt om att det blir Bläcköde, dock kommer vi nog få vänta ytterligare ett år på den svenska översättningen.