torsdag 17 januari 2008

En andra chans - Anne Cassidy (2007)

Det var då hon fick syn på katten sm kom smygande ut ur buskarna och stod still intill den tomma plåtlådan någon sekund. En vildkatt. Benen syntes tydligt, de glänste under den tunna pälsen som ett skelett i solljuset. Katten lyfte tassen och slickade den förnöjt.
Den var ett vittne. Den hade sett allt.

Alice Tully läser allt hon kan komma över om det hemska dådet vid Berwick Water, hon ser den unga flickan JJ ansikte som ständigt återkommer på tidningarnas framsidor. De skriver om vad som hänt, om vad som kommer hända när den unga flickan släpps ut efter sex års fängelse men Alice vet, hon vet exakt vad som hände och var JJ är just nu.

I en ganska märklig bok får vi följa med Alice på hennes resa, och i en tillbakablick får vi följa med och se vad som egentligen hände den där dagen när tre flickor gick ner till vattnet men bara två kom tillbaka. Jag vet faktiskt inte om jag tycker om den eller inte för att vara påhitat är den ganska skickligt gjord men jag tror inte att det här är min smak i alla fall.

onsdag 16 januari 2008

Caddy för alltid - Hilary McKay (2007)

I den fjärde boken om syskonen Carsson rustas det till bröllop men det är inte den som vi hela tiden hoppas på som står som Caddys kavaljer. Och hur ska Rose kunna förklara för Michael att hennes syster ska gifta sig med någon annan. Hon som har lovat att hon ska förvara den vackra diamantringen och att inte låte Caddy gifta sig medan han är borta!

Denna boken är lite annorlund mot de tidigare tre då alla fyra syskonen skriver en liten bit var. Något som faktiskt känns ganska tråkigt, jag hade faktiskt sett fram mot att få läsa om och lära känna den älsta systern Caddy mer. Handlingenhar inte samma fina röda tråd som tidigare utan nu är det mer korta berättelser som vävs ihop och tyvärr lever den inte alls upp till de tidigare.
1. Saffys Ängel (2004) 2. Indigos Stjärna (2004) 3. Rose (2005) 4. Caddy för alltid (2007) 5. Ensam Rose ( Utkommer 8 mars 2008)

Bryta om - Åsa Andeberg Strollo (2007)

Minna är 16 år och har precis börjat sina första veckor på Skärhamns gymnasie. Något som borde vara enkelt men med en mamma som är psykist sjuk, en pojkvän som bara vill att hon ska ge upp och flytta med honom till Sydamerika och pappa som bara flyr är det så enkelt som man kan önska. Men Minna vill, hon vill vara en del av skolan, hon vill att det ska fungera och hon SKA på något sätt klara av allting, hon är stark, hon orkar sköta mamma på kvällarna, plugga på nätterna och gå till skolan på dagarna, det måste gå!

Det är ingen trevlig bok, det är ingen bok att mysa i soffan med för det drar verkligen kallt och det känns kallt ända in i själen. Minna sliter hårdare än någon borde göra för att ha mat för dagen för att hon ska kunna överleva, men det finns fina stunder också med Eddie där man känner hur värmen sprider sig. Det har funnits böcker som berört mig mer men den lämnar en ändå inte oberört, någonstans där inne så är det svårt att ine låta bli att bry sig.

Rose - Hilary McKay (2005)

Innan hon ens steg över tröskeln blev hon indragen i ett mycket välbekant spel, som kan beskrivas på följande sätt: Medverkande 1. Framgångsrik, begåvad konstnär, inte rädd för att erkänna sig långt ifrån perfekt (Bill). 2. Nyss nämnda framgångsrika konstnärs högt älskade barn. 3. Person som verkligen borde ha bättre förstånd (Vanligtvis Eve men denna gång Sanantha) Handling: Nummer tre ställer sig helt ologiskt på tvåans sida och visar därmed prov på bristande lojalitet mot nummer ett.

I tredje boken om familjen Casson är allting upp och ner. Rose saknar Tom något otroligt, Indigo har fått en ny vän David som ingen förstår sig på, Caddy har tagit emot en förlovningsring från Michael som hon lyckats slarva bort, Eve är fortfarande upprörd över Bills nya flickvän Samantha och Saffy fortsätter sitt ihärdiga letande efter sin riktiga pappa.

Men trots att det händer så mycket på en gång så är det ganska fridfullt i gula längan trots allt och allting är verkligen inte som det ser ut att vara. Trots att den är ganska förutsägbar så överraskar den mig mot slutet och jag får faktiskt inte grepp om vem som ska stanna eller gå.

Dock kan jag inte riktigt förstå varför förlaget inte valt att ge boken titeln Permanent Rose, flickan heter ju så det är ju det som är hela handlingen i boken, ibland undrar man ju om de som beslutar om de svenska titlarna läser böckerna?!?

1. Saffys Ängel (2004) 2. Indigos Stjärna (2004) 3. Rose (2005) 4. Caddy för alltid (2007) 5. Ensam Rose ( Utkommer 8 mars 2008)

tisdag 15 januari 2008

Hon släpper dig aldrig - Kate Cann (2007)

När Amber kliver ur taxin på Merryl Road för första gången vet hon inte om det är de rasslande löven på gatan, de ödsliga huset eller det faktum att hon lämnat sin familj som gör att det känns mest obehagligt. Hon har låtit sin mamma tro att hon åkt till Cornwell på några veckors semester men i själva verket har hon långt tidigare bestämt sig för att hon ska stanna. Hon måste bort från sin krävande lillasyster Poppy som tar all uppmärksamhet, som skriker till hon får som hon vill och vars depressioner håller på att dra ner Amber.

Amber bli snabbt god vän med de övriga i huset, hon hittar ett schysst jobb och livet tycks ha ordnat upp sig även om känslan av att ha övergivit familjen gnager. Men något underligt händer i huset, något otäckt och känslan av Poppys närvaro blir bara starkare och starkare. Hur ska hon kunna släppa taget, hur ska hon bli av med den spöklika känslan och kommer hon någosin kunna bli fri?

Jag har alltid tyckt mycket om Canns böcker, och jag gillar verkligen skarpt den här nya stilen, lite mer skräck och inte alls lika sötsliskig som flera av hennes böcker har varit. Men den här är riktigt otäck och trots att det är mitt på ljusan dagen sitter jag och katten med lampan tänd under en filt och hoppar till för varje litet ljud! Dock är jag lite besviken, för att inte avslöja för mycket så hade det psykologiska dramat kunnat vara tillräckligt!

Och i mitten av april ger Tiden ut den nya boken av henne med titeln "Sex veckor" dock ska det mer vara en chiclit bok om jag fattat det rätt. Självklart ser vi fram mot det men jag är fortfarande lite bitter över varför de inte gett ut den sista delen i serien om Rich, de två första delarna "Stålar" och "Flytta in" var ju helt otroligt bra!

Indigos Stjärna - Hilary McKay (2004)

I andra delen i serien om syskonen Carsson som alla har namn efter färger, Cadmium, Saffron, Indigo och Rose är det de två yngsta som står i centrum. Efter en lång sjukdomstid får Indigo äntligen gå till skolan, inget som han glädjer sig över då det finns ett riktigt elakt pojkgäng i skolan som valt ut honom till sitt efter offer. Men helt plötsligt finns Tom där, som är helt annorlunda och det är svårt att till en början avgöra om det är bra eller dåligt.

Den här boken är precis som jag minns ungdomsböckerna från när jag var liten. Den är inte särskilt tjock, men på ett färgsprakande sätt hinner den med flera vändningar och på något sätt känns det väldigt amerikansk trots att den utspelar sig i England.

1. Saffys Ängel (2004) 2. Indigos Stjärna (2004) 3. Rose (2005) 4. Caddy för alltid (2007) 5. Ensam Rose ( Utkommer 8 mars 2008)

måndag 14 januari 2008

Bokfemma - Senaste Böcker

Äntligen är det ny bokfemma hos Malin!

Denna veckan är temat senaste, något som man kan tolka lite som man vill, jag har valt att lista de böcker jag senast varit i kontakt med. Dock känns det ganska meningslöst att lista de senaste lästa böckerna eftersom de ändå kommer dyka upp här förr eller senare så här kommer mina senaste:

Senaste boken jag har fått: A secret Rage - Charlaine Harris
Det är verkligen så sällan som jag får böcker, så de är verkligen lätträknade men tillsammans med en chockrosa solfjäder i dess rätta bemärkelse så var det den perfekta presenten för vem vill inte ligga på en divan, och dekatend läsa lite underbar fantsy?

Senaste påbörjade bok: Harry Potter und der Stein der Wiesen - JK Rowling
Började faktiskt på en ny talbok idag, upptäckte att jag inte längre hade kvar Läckberg på min Archos så det fick bli lite tysk Harry Potter under dagens powerwalk istället. Något jag inte alls hade något emot, blev förvånad av hur mycket jag faktiskt kunde tillgodogöra mig!

Senaste boken på min önskelista: Tintentod - Cornelia Funke
Ända sen jag såg den i München i somras har jag velat läsa den och de senaste dagarna har bara min önskan blivit större och större men eftersom det verkar vara helt omöjligt att få tag i den så får jag väl försöka att lugna mig lite. Men att jag inte tog med den hem när jag hade den så när är helt ofattbart!

Senaste boken jag har gett bort: Vinterns söta - Lisa Eisenman Frisk, Monica Eisenman
Det måste verkligen vara den perfekta presenten, egentligen ville jag haft något annat. något mer personligt än en bok. Men ett hem utan böcker är inget hem så det fick bli Eisenmans underbara vinterbok och nu går vi bara och väntar på att den nya ska komma, den med chockrosa linnerygg!

Senaste inköpta boken: The Roýal Treatment - Mary Janice Davidson
Det är otroligt nog inte särskilt ofta som jag köper böcker nu förtiden, kanske för att jag blir överöst med böcker från andra håll eller så är det för att de som jag vill ha så sällan finns i handeln. Strax innan jul blev det i alla fall ett gäng med chickflick för mig fantsy närmare bestämt, blev så glad när jag insåg att min favoritförfattare hade gjort en hel hög med serier som jag måste missat!

1. A Secret Rage 2. Harry Potter und der Stein der Wiesen 3. Tintentod 4. Vinterns söta 5. A Royal Treatment

Nu är det din tur! Vilken är din topp 5 av senaste?

Värsta raringar - Sam Llewellyn (2007)

"Men det är inget skämt. Gör er redo att älsa på ajarna och säga: Ej, är kommer frukosten"

Familjen Raring är tillbaka, efter att deras lyxkryssare Kleptomanic går på grund och sjunker strax utanför en tropisk ö så verkar det inte bättre än att de måste försöka få ett nytt skepp. Men hur ska det gå till, vem är den läskige Gomez Elegante och vart har Pappa Raring egentligen tagit vägen? De tre syskonen ställs inför svåra utmaningar men inget som inte deras ökända nannypatrull inte kan klara av!

Handligen skulle kunna bli hur bra som helst, släng in några riktigt ouppfostrade ungar, ett gäng inbrottstjuvar, en tjusig (kvinnlig) kapten och tre små genier som vet hur man hanterar det mesta så skulle du kunna få en riktigt fantastisk blandning. Men det enda som Llewellyn lyckas med är att göra alla förvirrade. Det händer alldels för mycket samtidigt och det är extremt svårt att hänga med på vem som gör vad. En sak i taget och det skulle kunna bli en riktigt rolig bok men nu är det alldels för mycket att det bara går runt för mig!


1. Små Raringar (2006) 3. Värsta Raringar (2007) 3. Super Raringar (Utkommer 14 mars 2008)