torsdag 26 juli 2007

Magiska tecken; Spåkvinnans lärling - Maud Mangold

Här är Mangolds andra boken i triologin Magiska tecken och i denna är det hans vän Lisa som råkar illa ut, hon reste iväg med en gycklargrupp och nu återvänder de till Göteborg. Men barnahemmet där de bodde ser inte med blida ögon att ett cirkussällskap ska uppfostra Lisa och nu får Lisa klä ut sig till pojke för att de inte ska hitta henne. Inte nog med det så insjuknar den kända spåkvinnan Zorilla och någon måste ju ta hand om hennes tält eftersom det är en av de största attraktionerna på cirkusområdet, är det verkligen säkert för Lisa att klä sig som flicka igen?

Återigen dras man in i en härlig vandring på Göteborgs gamla gator och trots att man borde ha läst tillräckligt många böcker för att lära sig de gamla knepen så blir man fortfarande överraskad!

1. Dödgrävarens gåva 3. Smugglarens hemlighet (utkommer 31/8 -07)

Eskort - Christina Wahldén


"Skorna var kornblå och bestod egentligen bara av en tunn sula med skyhöga klackar och en härva av smala remmar som rann över vristen. Hon måste ha dem. Måste. Hon visste det direkt när hon såg dem. Med de skorna på fötterna skulle hon bli ännu mer oemotståndlig än hon redan var."

Ebba förstår inte hur hon ska lyckas få ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa de snygga skorna som kostar mer än hela terminens studiebidrag. Men så läser hon en artikel i en tidning om hur unga flickor prostituerar sig på nätet och en idé tar form, hon ska visa upp sig på nätet för att tjäna lite extra pengar, inte ligga med äckliga män, ara visa upp sig. Och första veckan som hon har sin webcamera uppkopplad får hon förvånansvärt många svar och helt plötsligt har hon en affärsrörelse som rullar på. Det kommer in flera tusen på hennes konto varje dag och helt plötsligt har hon råd att köpa allt hon skulle kunna önska, men allt har en baksida och det är inte så lätt att avveckla det som hon tror...

Blev verkligen jätteförsjust i Wahldéns bok För bra för att dö men jag tvekar lite, den här kändes lite väl överdriven eller så är det att allting har blivit helt annorlunda några år senare, för fyra år sen kanske det kändes mer verkligt, men att ingen märkte och ifrågasatte henne tyckr jag känns otroligt.

Magiska tecken; Dödgrävarens gåta - Maud Mangold

Samuel har fått gå i lära hos smeden sedan en tid tillbaka men när smeden hastigt går bort finns inte längre någon plats för honom så han får flytta tillbaka till barnhemmet innanför vallgraven i Göteborg. Men strax innan han ska ge sig av får han en mycket märklig rot av dödgrävaren i byn, en alruna som sägs ge tur till sin ägare. Och han hinner knappt komma till barnhemmet förrän han blir kallad till kontoret där skräddaren väntar på honom, skräddaren har på ett besök sett hur flink Samuel är och att han både kan läsa och skriva gör honom till en ypperlig springpojke i staden. Så Samuel får följa med skräddaren hem där han får träffa Henny, skräddarens lärling Hans och den märkliga gesällen som påstår sig kunna köpa fina tyger från England. Allt tycks gå bra, men hur mycket tur kan den lilla rotgubben ge och hur vet man när man fått sin beskärda del?

Jag har alltid tyckt om Mangolds böcker och hon gör mig inte besviken att den sen utspelar sig i 1800-talets Göteborg gör inte saken sämre, lite spännande ända till slutet men jag frågar mig varför man skriver hämskt med ä i en bok för barn som just lärt sig läsa?


2. Magikerns lärling 3. Smugglarens hemlighet (utkommer 31/8 -07)

måndag 23 juli 2007

Pojken i randig pyjamas - John Boyne

"Det måste vi alla göra", sa mamma. "Det är för att vi ska vara säkra. Och vem vet, vi kanske kommer att vara i mindre fara om vi flyttar härifrån. Men nu får du lov att gå upp och hjälpa Maria med din packning. Vi har inte så mycket tid på oss att ordna allting som jag skulle ha velat, tack vare somliga."
Bruno nickade och gick sorgsen därifrån. Han visste att "somliga" var ett vuxenord för "pappa och ett uttryck han inte fick använda själv.

Boken handlar om Bruno som är nio år, en dag packar hans familj sina tillhörigheter och stänger till det stora fina huset i Berlin för att åka till Allt svisch. Men Bruno trivs inte alls där, där finns det inga andra barn att leka med, inga trevliga frukt och grönsaksstånd och inga fina gator att strosa på. Det enda han ser är den konstiga grusparken som är omgiven av höga stängsel där flera hundra människor i blåa pyjamasar jobbar hela dagarna. Tills han går på upptäcksfärd och träffar en pojke, en pojke som bor på andra sidan stängslet, en vänskap gror som är farlig för dem båda.

När jag hittade boken blev jag först konfunderad vad det var för boken, ingenting på baksidan nämner något om vad det ä för typ av bok, det står bara att det är en sorts saga, men det är inte den typen av saga jag tänkt mig. I andra världskrigets Tyskland fanns det många som blev offer, båda två pojkarna, uppdragna från sina hem och dittvingade. Och kanske är det enda sättet att skildra det svåra som hände genom ett barns ögon för att annars skulle vi inte kunna förstå.

söndag 22 juli 2007

För bra för att dö - Christina Whaldén

"Mamma, förlåt mig. Jag älskar dig."

Stella räknar hur många dagar det tar innan någon pratar med henne i skolan, och även om hon inte syns är de ändå de bästa dagarna. Sämst är när Alva med sitt hov trakasserar henne, stjäl från henne och till med hänger ut henne på nätet. Alva följer henne överallt, skickar hotfulla sms och till och med söker upp henne på nätet för att håna henne. Men en dag får Stella nog, hon bestämmer sig för att det inte finns någon kvar i livet och tillsammans med Joel bildar hon en pakt, en självmordspakt.

En underbart hemsk bok, om hur det känns när man är längst, längst ner, om att komma tillbaka om hur illa livet kan vara. Man blir medveten om en helt ny typ av trakasseri där man inte får andas en sekund allt går med blixtens fart! Men även om nästan allt i boken är nattsvart så finns det stjärnor, riktigt fina stjärnor, StellaStjärnor

Lite som jag - Pia Juul

"Kära mamma, Vi kommer aldrig komma överrens. Jag vet att du vill mig väl, men jag vill inte att du lägger dig i mer. du måste låta mig vara ifred, och du ska inte försöka hitta någon av oss.

Kära hälsningar Ella"
Hennes mamma säger att hennes mormor är död, i skolan sitter hon inte längre bredvid sin bästa vän och varför kysste hon Simon som hon inte ens gillar? Men så kommer de konstiga breven, ett efter ett, bilderna på mormor och ett litet barn, och varför hittar hon hennes nummer, man kan väl inte ha en telefon om man är död?

En mycket märklig historia som någonstans skapar fler frågetecken än vad de egentligen ger svar på, jag vet inte om det känns trovärdigt eller så är det bara jag som vill ha svar på mina frågor...