lördag 24 maj 2008

Den försvunna staden - Jo Salmson (2007)

I den första boken om Alamandrarnas återkomst har tioåriga Rian lämnats ensam av sin farfar som har gått till byn för att hämta mer mat. Men farfar kommer inte och Rian blir mer och mer orolig när dagarna går. Då plötsligt knackar det på dörren, och Rian väljer att släppa in den underliga mannen utanför. Det visar sig vara en almander och alla vet ju att har man en gång låtit en av dem komma över tröskeln blir tillvaron aldrig mer sig lik.

Fantasy för nybörjarläsare och trots att boken är relativt kort så hinner de faktiskt upptäcka något och ändå avsluta berättelsen riktigt värdigt. Jag blev förvånad hur bra den faktiskt var och det ska bli intressant och läsa de kommande böckerna i serien om Alamandernas återkomst.

2. Silveramuletten (2007) 3. Hertigens soldater (2008) 4. I Stjälarnas spår (2008)

torsdag 22 maj 2008

Hemsökt: Älska dig till döds - Meg Cabot (2005)

Susannah har precis flyttat från det bullriga New York till det något lugnare Kalifornien. Men när hon kommer in i sitt nya rum sitter det redan ett spöke där och väntar på henne. Det ovanliga med henne är att hon är en medlare, hon kan se och tala med döda oavsett om hon vill eller inte men spöket i hennes rum är en riktig snygging och tycks inte ha något problem med att hänga kvar hos henne ett tag. Värre är det med det elaka spöket i skolan som blir fullkomligt vansinnig när hon tror Susannah försöker ta hennes skåp, hennes vänner och om det inte vore nog henne pojkvän!

Jag gillar den här typen av chiclit med lite övernaturliga inslag, det får mig direkt att tänka på Angels unlimited fast den här är nog ändå för något äldre, jag skulle nog inte inte vilja vara med när det ska utrotas spöken!


1. Älska dig till döds (2005) 2. Det nionde kortet (2006) 3. Dödlig hämnd (2006) 4. På liv och
död (2007)

5. Medlarn (2007) 6. Den fjärde dimensionen (2008)

Hade det inte varit för att det svenska förlaget givit ut de tre i inbundet och de senare tre endast i storpocket skulle jag nog kunnat tänkt mig att ha dem, men det får bli de engelska som i alla fall är trogna mot sina läsare!

måndag 19 maj 2008

Sex veckor - Kate Cann (2008)


Chloe är överlycklig, hon ska få följa med den coola tjejen Davina på semester i sex veckor, en hel evighet och det känns som om sommarlovet inte kan komma fort nog. På planet på vägen ner träffar de ett gäng killar, ett riktigt störigt gäng killar och det känns lite hopplöst att de verkar vara de enda på den lilla ön de ska till. Men tiden går och efter ett tag inser Chloe att hon kanske inte känner Davina så väl som hon trodde och varför fick hon egentligen följa med från början?

Efter Canns senaste bok "Hon släpper dig aldrig" var jag helt säker på att denna skulle ha samma standard men inte alls. Den hade inte samma driv och den nådde på något sätt aldrig spetsen. Jag blev verkligen så besviken, men med tanke på hennes prestation när det gällde trilogin Dyk i så kanske jag inte borde vara förvånad.

Ginnys rike - Philip Pullman (2007)

Ginny bor tillsammans med sin pappa vid havet, tillsammans med sin bästa vän ska hon jobba i sommar men kanske framförallt måla. Så hon kan bli en lika duktig konstär som hennes mamma, hon som gick bort när Ginny var liten. Men något håller på att hända, hon börjar ana oråd. Hennes pappa har hemligheter hon inte ens vågar fråga om och hon får höra märkliga rykten om att han suttit i fängelse. Och berättelsen om barnet och den stulna jackan på bron hur hänger den ihop med hennes familj?

Tidigare har jag bara läst fantasy böcker av Pullman så därav var det kul att läsa något annat, men jag ska jag vara ärlig tyckte jag den var lite för långsam för min smak, det fanns intriger som bara rann ut i sanden och även om det var en ganska svår hemlighet som avslöjades till slut så var det tvyärr ändå inte tillräckligt bra.

Harry Potter und der Halbblutprinz (2006)


Sjätte året börjar för Harry Potter, Voldemort är tillbaka och till och med trolldomsministeriet inser att nu är det allvar. Näst sista året för Harry och hans vänner, Dumbledore är allt oftare borta från skolan och Malfoy har ett märkligt uppdrag att utföra. Ska Harry lista ut vad det är innan det är försent, och kommer verkligen Dumbledore ha tid att undervisa honom som han lovat och vems är egentligen den märkliga trolldrycksboken?

Har knappt hunnit läsa något alls den senaste tiden förutom till min kommande tenta, förvånasvärt ändå att jag redan har tagit mig igenom den näst sista Harry Potter-boken. Känns nästan lite sorgligt att det snart är slut, för det här är verkligen bara en upptrappning inför slutet, och tyvärr märks det tydligt då det händer alldeles för lite för att hålla spänningen uppe. Sen att slutet är det mest sorgligaste jag varit med om gör inte saken bättre men jag håller fast vid att:


1. Harry Potter und der Stein der Weisen 2. Harry Potter und die Kammer der Schrekens 3. Harry Potter und der Gefangen von Askabahn


4. Harry Potter und der Feuerkelch 5. Harry Potter und der Order des Phönix 6. Harry Potter und der Halbblutprinz 7. Harry Potter und die Heligtümer des Todes.