lördag 18 augusti 2007

Hälsa alla kändisar - Karin Ahlborg


Möt Linda, Dagis-Linda Sveriges mest blåsta brud! Efter att ha skrivit en hetsigt artikel angående dagis blir hon inbjuden att vara med i en debatt direktsänd i tv och detta blir upptakten på hennes resa in i kändisvärlden. Helt plötsligt bevakas varje steg hon tar och för varje dag hon är på löpet blir rubrikerna bara större och skrikigare. Hur kunde det bli så här, och hur ska hon få stopp på allt nu när karusellen börjat snurra så fort?

Jag kan inte säga att jag tycker om böcker där den s k hjätinnan är dummare än tåget. Precis som i skräckfilmer så gör hon verkligen alla fel och kan sen inte förstå hur det kunde bliiii sååå här. Det gör mig bara trött och det var nästan en plåga att läsa klart den. Nej, ingen mer av den här typen av chiclit böcker för min del!

fredag 17 augusti 2007

I blickfånget...


Den nya omslagstrenden verkar bestå av ögon. men inte nog med det, vågar man sig tillräckligt nära ser man något annat än bara den svarta pupillen. På bara några månader har det dykt upp flera böcker som har samma effekt med ett stort öga och med en lite glansig skiftning som avslöjar att det finns något mer.Vinnare hittills är nog ändå Deavers omslag med klockan som utgör själva ögat.


Johanna Thydell har tydligen också hakat på trenden och har ögon med figurer på båda de nytryckta utgåvorna av hennes två tidigare böcker.

onsdag 15 augusti 2007

Katriona Teresadotter; Hermelinen - Lene Kaaberbøl

I den andra delen om Katriona får hon följa med Simon till Breda för att gå i lära på borgen så hon slutligen kan bli en silverryttare, men vägen dit är inte alltid så enkel som den först tett sig. Hennes hetsiga humör gör att hon lätt skapar sig fiender och vetskapen hon har om den märkliga Hermelinen är närmast farlig för henne.

Jag ska vara ärlig, jag kände en viss tvekan när jag öppnade den här boken och undrade just varför jag skulle orka mig igenom de här sidorna, men jag kan inte låta bli att tycka om Kaaberbøls böcker, lite historia och lite fantasy så lyckas hon blanda ihop ett riktigt äventyr och jag kan inte låta bli att vänta på att få läsa den tredje delen!

1. Silverhästen 3. Isfågeln

1. Sølvhesten 2. Hermelinen 3. Isfuglen

De danska orginalomslagen till böckerna är så fina att jag blir sugen på att läsa dem på danska, kan ju inte skada att utveckla sina färdigheter i det danska språket. Bäst av allt är att de faktiskt går att beställa på adlibris och så slipper man vänta på att den tredje delen ska komma på svenska! Men man undrar ju varför man väljer att göra om omslag som är så fina och byta ut dem mot de näst intill tråkiga svenska varianterna, och med handen på hjärtat så tror jag att de skulle tilltala en helt annan typ av läsare och de är de faktiskt värda!

Sweet And deadly - Charlaine Harris


Chaterine har återvänt till sin hemstad då hon misstänker att det var något mycket märkligt med hennes föräldrars död som skedde för sex månader sen. Hennes misstankar bekräftas när hon hittar hennes fars sköterska brutalt mördad, inte nog med att en kallsinnig mördare rör sig fritt i staden dessutom blir hon misstänkt för dådet. Trots att staden är liten bär den på många mörka hemligheter och den som kommer för nära sanningen kan råka riktigt illa ut.

Det märks att det här är en av Harris äldre böcker, men hon är lika duktig som alltid att skapa spänning trots att handlingen utspelar sig i en sömnig liten ort mitt ute på landet. Vad som förvånar mig något är att den faktiskt inte innehåller några övernaturliga inslag alls, till skillnad från hennes serie om Sokie Stackhouse där det fullkomligt vimlar om det.

tisdag 14 augusti 2007

Blendas beskännelser - Anita Eklund Lykull

"Jag tror du ska försöka på Heavy is Hot sa expediten, som nog var i min ålder. Hon såg medlidsamt på mig sådär som smala normala tjejer brukar se på mig. Heavy is Hot... jävla tantaffär. Deras bikinisar liknar något mellan skottsäkra västar och fallskärmar. Jag vill ha något läckert ju. Något litet... något gulligt... På vägen ut snodde jag en flaska shampoo i sminkavdeleningen. Någon tröst skulle jag ha efter förudmjukelsen."

Blenda har precis gått ut gymnasiet men har ingen aning vad hon vill göra efteråt. Alla vägar verkar stängda för en sån som hon, hennes 114 kg gör ju sitt till och hennes kärlek till mat gör ingenting bättre. Men under sommaren då hon jobbar på pizzeria får hon både inspiration och mod att göra något åt det. Hon är inte flickan som blir smal över en natt hon finner inte drömprinsen men hon hittar sig själv, det hon är bra på och hon lyckas!

En ganska rolig och märklig historia om Blenda, hennes vänner och hennes udda familj. Mest märkligt är nog att trots att hon faktiskt lyckas så känns det inte alls overkligt. Lite skönt att inte hollywood har lyckats genomsyra allting, det här är inget vanligt highschool-bok!

En drake stiger bara i motvind!

Ingo; en värld under ytan - Helen Dunmore

Den gamla legenden om Havsjungfrun från Zennor som handlade om hur en vacker flicka med fiskstjärt förälskade sig i en människa. Då hon inte kunde leva ovanför havsytan lämnade han sin familje på land och följde henne ner i djupet, till Ingo havsfolkets magiska värld.

När Sapphires far med samma namn som mannen i legenden försvinner när han är ute med båten en dag kommer hon att tänka på legenden. Och ju längre tiden går desto mer övertygad blir hon om att hennes far finns där ute någonstans, hon känner havets dragningskraft.

En riktigt äventyrsberättelse som utspelar sig både över och under ytan men lite väl seg innan det hände något, och alldeles för många cliffhangers för att jag ska känna mig nöjd, visst är det första delen i en triologi men samtidigt så ska den vara fristående, men jag fick inte de svar jag önskat och jag tvekar lite inför de kommande...

2. Tide knot 3. The Deep

Dumma byxa ut och gå när man nappar på en tå - Vladimir Oravsky

"Du undrar om jag skojar? Nej, jag skojar inte. Vill du låna Dick (Familjens skorpion) så får du det. Jag lägger ner honom i kuvertet. Han klarar sig en vecka utan mat, så det gör inget om det skulle ta lite längre tid på Posten. Skriv sedan och berätta om din fars nya reaktion!"

Något senare: Det var väldigt synd att Dick blev dödad på Posten när de stämplade frimärket. Jag borde aldrig ha frankerat brevet, de fär mördarna på Posten förtjänar inte att man köper deras frimärken!

Pappa blev så ledsen att han håller på att bränna sin frimärkssamling i köket för att hämnas på Posten. Men det var ju tur att de stämplade Dick på huvudet, så han dog omdelbart och inte behövde lida .


Pappa ropar från krematoriet, jag menar köket, och undrar om du kan skicka tillbaka Dick så att han kan få honom uppstoppad. Det här är ändå pappas första husdjur och han höll verkligen av honom, så det är ett perfekt sätt för dig att visa dina kondoleanser.

Sörjande


/Kattis

I ett femtiotal brev till sin vän Sandra delar Kattis med sig av sina erfarenheter om livet, där hennes mycket märkliga nonsensskrivande pappa har en stor del...

Hysteriskt rolig på sina håll så är det här en bok att tycka om, att skratta högt åt och faktiskt tänka att det kunde vara värre. Mycket värre som när grannkatterna åt upp deras hamster och Kattis pappa skriver ett mycket argt och roligt brev där han bifogar ett riktigt roligt skämt för att de ska se att han menar allvar.