torsdag 1 november 2007

Bokfemma - Drömvärldar!

Efter en veckas välförtjänts paus för MALIN och för oss andra med så är det äntligen är dags för ny bokfemma! Denna gång får man välja böcker som man vill hoppa in i. Det sorgliga är att jag inser att jag nästan alltid vill lista samma böcker, om det beror på att jag inte hinner läsa något nytt eller om det är för att jag har mina favoriter som jag håller hårt i. Men denna gången ska jag försöka att tänka utanför boxen!

1. Bläckhjärta - Cornelia Funke
Älskar Funkes härliga fantasi, tänk att bli inläst i en bok, det skulle ju ge den här veckans bokfemma ett helt nytt djup! Och även om Gwin är sin mästares svåra öde så kan jag inte låta bli att sakna mården med de små hornen och sitt temperament när han slinker in i boken och lämnar mig kvar. Ta med mig, jag vill också bli borttappad i den djupa skogen, gå på de ändlösa vägarna och möta gycklarna som alltid samlas i sitt läger.

2. Stravaganza - Mary Hoffman
Att få gå på de soliga gatorna i Belletza skulle kunna locka vem som helst, men att få smyga omkring i palatset, kanske få en skymt av den vackra duschessan ansikte, få se vad som döljer sig bakom masken skulle aldrig kunna mätta mig.

3. Var är min syster? - Sven Nordqvist
Har alltid älskat Norqvist böcker, framförallt Pettson och Findus, men den nya boken är en fröjd för ögat med alla de små, små detaljerna. Jag skulle lätt kunna tappa bort mig bland sidorna, hur västanvinden blåser bort mitt luftskepp, men jag hoppas att någon, någon gång letar efter mig för risken är att jag aldrig kommer hitta ut igen, ur det underbara som fötrollar och som jag kommer kunna titta på hur länge som helst!

4. Eragon - Christpher Paolini
Pojken som hittade den blå stenen, hans följeslagare och hans vackra drakvän gör att jag vill bli en del av deras följe. På en liten ponny vill jag få rida alldels bakom Brom, ta del av hand visdom, jag vill segla med Saphira under himmelen och älska Eragon för hans ödmjuka hjärta. Låt mig sitta vid er lägereld en liten, liten stund så ska jag återgälda er i nödens stund!

5. Kyssa sammet - Sarah Waters
Det kan tyckas märkligt att jag önskar att få dela en ostronflickas vardag. Men Waters England gör att jag önskar mig dit. Jag kan vara den enkla flickan vid kusten, jag kan vara den huvudlöst förälskade unga kvinnan och jag kan vara pojkflickan som i manskläder står på scen och framför en cabaret. Jag kan vara en kamelont, bara jag får vara en del av Kitty Butlers liv!


1. Bläckhjärta 2. Stravaganza: Maskernas stad 3. Var är min syster 4. Eragon 5. Kyssa sammet

Otrogen på öppen gata - Belinda Olsson

Återigen får vi möta den lite märkliga Agata Hansson och denna gången har hon äntligen blivit mamma och hennes son Klumpen tar upp extremt mycket tid och energi. Aldrig har så lite blivit gjort under så lång tid. Men mitt uppe i blöjbyten, och välling kan Agata inte låta bli att hoppa in lite på jobbet till hennes man Theos stora förfäran. Nästan så hon glömt av hur roligt det är att prata med vuxna människor och är inte den nya vikarien farligt snygg och charmig?

Jag blev så glatt förvånad, tänkte att om den var lika illa som den första delen Gravidchock så hade jag inte orkat mig igenom. Men den här är faktiskt riktigt rolig, och det är en lisa för själen att Agata är helt utmattad vissa dagar, innan var hon som en Annika Bentzon på speed och jag känner inte att jag orkar med det. Den är helt den perfekt, man kan sitta hemma i fulaste myskläderna, äta tröstgodis och känna sig oglamrös in a good way!

Gravidchock!

Våga Flyga - Lisa Jewell

I Påfågelshuset mitt i centrala London bor Toby med sina underliga inneboende, Ruby den egocentriska gitarristen, den unga Con som bor med sin mamma, och Melinda som ständigt byter skepnad. Leah sitter i sitt fönster på andra gatan och tittar på den brokiga skaran av människor som hela tiden går och kommer. Men en dag flätas hennes liv märkligt samman med dem på andra sidan gatan, de som bor på 31 Dream Street.

Jag hade verkligen skyhöga förväntningar på Jewells bok, har ju fullkomligt slukat de tidigare och den började ju bra men jag blev bara mer och mer besviken. Den var kanske inte riktigt så så långt ner som Typ Trettio men inte långt ifrån och jag kan inte låta bli att känna att AB har svikit mig lite. Har alltid köpt dem i inbundna med det härliga kvadratiska formatet men nu har de valt att ge ut en billig häftad variant. Så det blir nog engelska när det gäller den sista boken som jag inte hunnit läsa. Sen blir jag lite kritisk när det står på insidan att hon skrivit sju böcker varav fem är översatta men på hennes hemsida finns det bara sex böcker.

*Ralphs party *Typ Trettio *Stjärna för en natt *Vince & Joy