lördag 21 juli 2007

Vampirater; Havets demoner - Justin Somper

"Bäst att du är god mitt barn - god som fina guldet,
god som bara goda människor kan vara.
Annars skall jag skänka dig till vampyrater,
som ut på mörkar havet fara."

Tvillingarna Grace och Connor bestämmer sig efter sin pappas död att bege sig till sjöss. Deras far som ensam uppfostrat dem, tröstat och lugnat genom att sjunga den speciella sjämansshantyn för dem, shantyn som berättar om de hemska Vampyraterna. Men sjön förråder dem och efter en häftig storm förliser deras skepp, allt känns väldigt hopplöst då plötsligt blir de uppfiskade, dock inte på samma fartyg.

Connor hamnar på ett märkligt men ändå gemytligt skepp med skojfriska pirater, de tar honom under sina vingar och börjar lära upp honom. Grace har tyvärr inte samma tur, hennes skepp är ännu underligare, däcket ligger öde under dagens timmar, men när mörkret faller är det bäst att stanna i sin hytt, så längre blodet pulserar i dina ådror får du akta dig för vampyraternas törst! Hur ska Connor hitta Grace, för någonstans finns hon och är vid liv, men kommer han hinna dit i tid?


När jag först hittade boken tyckte jag atta det bara lät löjligt, blanda vampyrer och pirater men nu kan jag bara säga att det var genialt! Vampyrater har verkligen allt en äventyrberättelse ska ha, den har en stark ung kvinna, en modig blivande pirat, en vacker vampyfrämling och två mycket märkliga kaptener. Jag kan knappt vänta tills jag får sätta tänderna i nästa del, men någon har sagt att blod ger mersmak och jag håller med!

2. Tide of Terror 3. Dead Deep 4. Blood Captain

De tre följande delarna om Grace och Connor, än så länge har inte den fjärde boken släppts men i september kommer man få släcka sin törst tills dess kan man ju titta in på Justin Sompers hemsida som är riktigt fin!

fredag 20 juli 2007

Harry Potter and the Deathly Hallows - JK Rowling

I den sjunde och sista delen om Harry Potter, pojken som överlevde måste Harry ge sig ut på sin sista resa för att förgöra mörkrets herre. En resa utan en bestämd rutt, en resa som bara har ett syfte, att hitta de resterande Horrocruxes för att slutligen förgöra Voldemort, men kommer han verkligen hitta dem i tid, och kommer han verkligen kunna få ett slut på lidandet för att skapa en värld där trollkalar och mugglare kan leva tillsammans?

Så har man läst klart den sista delen av Harry Pottr serien och det är med lite sting i hjärtat som man lägger ifrån sig den. Nu är det slut, nu finns det inga mer böcker att hoppas på att drömma om, även om det kommer komma andra böcker som är lika bra eller bättre. Men jag tyckte om den precis som alla de andra, jag må ha svårt för Rowling men hennes böcker går inte förkasta! Och bäst av allt att någon som jag förlorat hoppet i verkligen fick upprättelse, vissa är goda tills slutet oavsett!

1. Harry Potter and the Philosofers stone 2. Harry Potter and the Chamber of Secrets 3. Harry Potter and the Prizoner from Azkabahn 4. Harry Potter and the goblet of fire 5. Harry Potter and the Order of the Pheonix 6. Harry Potter and the Halfblood Prince.

JK Rowling = Dolores Umbridge?

När jag var på bio förra veckan och såg Harry Potter and the Order of the Phonex slog det mig, JK Rowling är som Dolores umbridge, hon tror verkligen att tillsammans med trolldomministeriet (Blomsbury) tror hon att världen stanna med henne.

Men trots all säkerhet och hoten om att hon ska ta till juridiska åtgärder till de som ens vågar öppna lådorna med böckerna så har den ändå läckt ut, redan i måndags kunde trogna fans ladda ner de första kapitlena från Piratebay och under tisdagen kunde man dra hem resterande boken.

Och självklart finns det rykten som säger att det inte är den riktiga versionen men vem skulle orka göra en fejkvariant för att sen ta bilder med digitalkamera och sen lägga upp dem, boken är ändå på över 780 sidor! Dessutom går nu Scholastic från sida till sida på nätet och stänger ner dem, det tycker jag säger allt om sanningshalten på boken!

Så har man ännu en gång lagt en Harry bok bakom sig före releasen, men det var värt det, varje sekund av det!

Vindens mästare - P.R. Morrison


Så här innan releasen av nya Harry Potter får vi väl ändå värma upp med lite low-fantasy. Det vilar en förbannelse över Archies Stringweeds familj, som han nu måste häva annars kommer den aldrig att kunna brytas!
Frågan är om det inte är alltför likt Rowling i alla fall:
*Boken börjar strax före Archies midnatt, den natten då han ska fylla tio - Var det inte natten till Harrys födelsedag som han upplevde mycket märkliga saker...

*Archie skriver sitt namn i fönstrets imma - Harry ritade en födesedagstårta i damm

*Mr Stringweed sitter och väntar på att breväraren ska komma för att förhindra Archie från att få försändelsen han kommer med - Mr Dursley sover till och med innanfr dörren för att inte missa breväraren.

*En snövit Frostmås landar på fönsterläcket med ett meddelande - Harrys snöuggla kommer också med samma typ av meddelande

*Om Stringweeds fick veta att han hade en fågel på sitt rum skulle de bli galna - Sen när tycker Dursleys att det okej att ha en fågel på rummet?

*Archie får ett stormoskop i födelsedagspresent - Harry får ett Sneakoskop

*Archies fabror Rufus kommer sent på kvällen me yvigt skägg och ostyrigt mörkt hår - Rubeus Hagrid är allt annat än välkammad, att han dessutom dyker upp sent på kvällen gör inte saken bättre.

*Archie måste nu förgöra profetian - Harry måste också möta sin.

*När Archie blivit riktigt skrämd får han choklad för att dämpa rädslan - Vad är den enda som kan få dementorernas hinna att försvinna förutom en bit choklad?

*För att lyckas måste Archi hitta åtta magiska förempål - Harry har sju Horrocruxes att finna innan han kan förgöra Voldemort.

Jag kan ha fel, men ibland kändes det lite som om jag läst historien förut, och hade jag inte redan gjort det skulle jag og uppskattat det men just nu kändes det bara som om man gick och vänta på att den riktiga versionen skulle dyka upp!

Knappt lovlig - Katarina von Bredow

Lagom till sommaren har Rabén & Sjögren valt att trycka om några av Bredows tidigare böcker och bland annat denna, som handlar om Hanna vars familj flyttar från stan till lugnet på landet, först tycks det som om hon har satts i exil, långt från vännerna festerna och stan där allting händer. Tills hon upptäcker Arild, som är farligt snygg fast han är grisbonde och mycket äldre än henne själv men hur ska hon få honom att upptäcka henne?

Jag vet inte, vissa av Bredows böcker är riktigt bra, och någonstans trodde jag att det var hennes tidigare verk, men den här föll mig inte alls i smaken, den var lite för enkel för att jag ska tycka kunna om den.

måndag 16 juli 2007

En liten chock - Johanna Lindbäck

Gustav hoppades på tre saker innan han började gymnasiet; 1) En flickvän, eller en tillfällig tjej att ha sex med, åtminstone en gång. 2) En massa nya kompisar med samma intressen som han, det vill säga inte sport. 3) En ny personlighet. Men så här i slutet på tredje året har inget av de där sakerna som kändes så självklart innan han börjat kommit, dock händer det saker när den nya snygga(!) vikarien Eva dyker upp och hur kommer det sig egentligen att han och skolans snyggatste tjej Elin gör en pakt?

Johanna Lidbäcks bok är verkligen en bok att tycka om men jag står helt frågande när jag ser omslaget. Hur tänkte de, visst att det är en bok som främst tjejer kommer hitta och tycka om men varför gör man ett riktigt tjejomslag, nu kommer ju inga killar någonsin vilja läsa boken fast den faktiskt är riktigt bra!