tisdag 25 september 2007

Bokfemma - Ungdomsböcker för tjejer

Så var det dags för bokfemma igen och denna gången är temat tjejiga ungdomsböcker och jag grämer mig för att jag hade med Pirater av Celia Rees förra veckan för den har en klar plats på denna listan, men så här blev det i alla fall, det var riktigt svårt att sålla ut de som var värda en plats!

1. Agnus, Thongs and Full Frontal Snogging: Confessions of Georgia Nicholson (Bekännelser om killar, kyssar och katter) - Louise Rennison
Man vet aldrig vad man ska förvänta sig av Georgia Nicholson och det kanske är därför som man älskar henne så mycket. Hon gör det mest omöjliga och trots att hon inte har någon stil alls så lyckas hon alltid komma ur det på det bästa sättet, en riktig överlevare!

2. Mörkrets tjänare - Holly Black
En riktigt modern fantasy berättelse, om den 16-åriga Kaye som efter flera års flackande med sin mammas rockband återvänder till sin hemstad, där hon återigen börjar umgås med älvorna. Men allt är inte så enkelt som det ser ut och hon dras in i en farliga lek på liv och död.

3. Gossip Girl - Cecily von Ziegesar
Förutom att de är rika som troll, och så många gånger elakare än oss andra så är de precis som vi och jag kan inte låta bli att tycka om dem, hur ytligt nu än låter.

4. Skämmerskans dotter - Lene Kaaberbøl
Dina har ärvt sin mors förmmåga att hon kan se alla de handlingarna som människor skäms för i deras ögon. En gåva på sitt sätt men en förbannelse på ännu fler och utan att vilja det så dras Dina in i en farlig maktkamp mot den onda Drakan.

5. Systrar av Guld - Maureen Johnson
Systrarna Gold har förändrats och på något sätt vuxit ifrån varandra, men när de hittar nyckeln till en guldfärgad Firebird förändras allt. En riktigt tjejjig roadtripbok som man bara inte kan låta bli att älska!


1. Georgia Nicholssons Confessions 2.Mörkrets tjänare 3. Gossip Girl 4. Skämmerskans dotter 5. Systrar av guld

söndag 23 september 2007

Privat: Mejlkorrenspondens - Carolina Gynning, Alex Schulman

Under december 2006 inleder Carolina Gynning och Alex Schulman sin mejlkontakt. Och en ganska udda vänskapsrelation växer så sakta fram. I den här boken får vi läsa alla de tankar och funderingar som skickades mellan dem, ett samtal om livet, om döden, märkliga drömmar och den kanske ännu märkligare verkligheten.

Jag vet inte vad jag trodde först när jag såg att Gynning skulle komma med en ny bok. Efter hennes förra Ego Girl kändes det som om hon inte kunde haft så mycket mer att skriva om. Och jag blev väl egentligen inte förvånad när fick se hur tunn den var men lite smårolig var den allt, men inget direkt jättemåste till min samling!

Chronicles of the acient darkness; Outcast - Michelle Paver

Torak har än en gång lyckats fly undan schamanerna, men han bär istället på en hemlighet. En riktigt farlig hemlighet, om någon får veta att han bär mörkrets märke kommer han bli bannlyst från klanen och hur ska han då kunna överleva? Och hur ska hans själ kunna överleva när den inte längre har någon tillhörighet. Till och med Wolf som är Torak trogen genom allt börjar undra vad är det egentligen som börjar hända, hur kan de kommit så långt ifrån varandra?

I fjärde boken i serien om Torak och Wolf kämpar han inte bara mot de mäktiga schamanerna utan även mot sig själv, vad gör man när man inte ens kan lita på den som är närmast? Tyvärr är inte Wolf och Renn i centrum lika mycket som tidigare, det kanske kommer en tid i varje hjältes liv då han måste stå på egna ben, men helt klart läsvärd och som alltid längtar vi tills nästa del kommer om ett år!

1. Wolf Brothers 2. Spriti Walker 3. Soul Eater