tisdag 13 november 2007

Ge svar på tal - Anders Mathlein

Men vad tycker du man ska göra om man ser ett utrotningshotat djur som just är på vippen att döda ett annat utrotningshotat djur?

En handbok i konsten att alltid veta bäst och att platta till besserwissrar som tror att de gör det. Genom en rad olika tema får vi lära oss repliker som skulle kunna få vem som helst att tystna under samtalet för at dra uppmärksamheten till oss själva. Perfekt för den som vill få stå i centrum, för den som vill sätta sig högst på hästarna och för den som vill ta över en konversation.

Jag förstår inte att man ger ut en bok som denna, kan man ens kalla den för bok? En handbok i oartighet och ouppfostran som jag absolut inte skulle rekommendera någon att tillämpa. Visst ska man ta den här typen av böcker med en nypa salt, men jag känner mig helt avig nu.! Jag borde nog inte läsa den här boken, för jag är ju den som alltid pratar och mitt problem är snarare att knipa käft, hur jag än försöker så går det ju bara inte! Kan ingen ge mig en bok som heter "Tio steg till tystnad" eller "Så skapar du tystnad omkring dig"?

Bokfemma - Författarmiddag!

Även denna veckan blir det middagsbjudning i Bokfemman och denna gång får vi bjuda in författare istället för karaktärer. Och om det var svårt förra veckan så var det nog något svårare denna veckan. Men dessa fem författare kommer att bli förärade en inbjudan från mig:

1. JK Rowling
Jag vet inte varför men jag har något svårt för den här damen, även om jag avgudar hennes böcker och har läst dem flertal gånger så kan jag inte tycka om henne. Men om hon acceptera min inbjudan kanske vi kan komma över det, därav ser jag henne gärna som en gäst vid mitt bord.

2. Ernst Hemingway
Jag har bara läst ett fåtal verk av honom men jag tycker han är en mästare på att säga allt utan att egentligen säga något alls. Och hans ställningstagande att inte hämta upp sitt nobelpris gör att jag blir ännu mer nyfiken på den här mannen, skulle vara spännande om han ville dyka upp.

3. Selma Lagelöf
Hon är nog en av de författare som jag beundrar mest och jag grämer mig att jag inte fick uppleva det när hon levde. På min middagsbjudning känns det som om hon är den själklaraste gästen av dem alla!

4. John Ajvide Lindqvist
Jag tyckte så mycket om han första bok "Låt den rätte komma in" att jag gärna hade sett honom på min middag, svenska rysare är ingenting som jag känner mig bortskämd med direkt och jag skulle vilja veta så mycket mer om Blackeberg, om vampyrerna och vad som hände sen med alla...

5. Astrid Lindgren
Det är nog först nu som jag insett att hon inte bara var en älskad barnbokförfattare, jag skulle vilja att hon berättade om Pomperipossa och alla andra blåsväder som hon trotsade. Jag skulle vilja höra hennes berättelse om hur allt verkligen var!1. JK Rowling, 2. Ernst Hemingway 3. Selma Lagerlöf, 4. John Ajvide Lindqvist 5. Astid Lindgren

måndag 12 november 2007

Mitt himmelska kramdjur - Katarina Mazetti


Jag vill bara säga att det handlar om att söka det
som botar läkaren
som undervisar läraren
och lockar clownen att skratta...

Vi kan byta svar med varandra, som barn byter leksaker, men vi ska inte ta över någon annans svar tills vi vet vilka frågor han ställt!
Och om vi verkligen funne svaren på våra gåtor så vore vi själva gudar...

Sju vilsna själar möts på kursgården Saligheten för att finna sin egen tro, för att samtala om sina olika gudar och kanske skapa nya. Men när veckorna går och de avhandlar det ena viktiga ämnet efter det andra så finns fortfarande oklarheten i den största frågan av alla; meningen med livet.

Jag trodde verkligen att det skulle vara en rolig bok som Grabben i Graven bredvid som man inte kunde låta bli att tycka om. Men den här är inte alls i närheten, den är mer filosofisk och eftertänksam och just nu vet jag inte om det är det här jag behöver. Men läser man den med de glasögonen kommer man att tycka om den betydligt mer än vad jag gjorde!


Bokfemma - Middagsbjudning!

Denna veckan har Malin gjort en riktigt svår bokfemma till skillnad från förra veckan får vi nu möjlighet att bjuda hem våra favoritkaraktärer på middag och jag har funderat fram och tillbaka på vem jag verkligen skulle vilja ha till middagsbordet. Och det var ett svårt val, och eftersom jag bara valt manliga gäster så skulle jag nog bjudit in dem en och en även om jag inte tror att de skulle ha några problem att konversera med varandra. Utan mer att jag skulle vilja ha lite mer tid för var och en, dessutom vet ju alla att vägen till mannens hjärta går genom magen och sånt tar tid!

Främst vill jag ju bjuda in Björn ifrån Hannelore Scottkes bok "Eine Reise in eine ungewisse Zukunft", jag har en känsla av att vi skulle kunna passa ihop riktigt bra, men det känns som lite fusk, så här kommer mina fem "middagsdejter":

1. Albus Dumbledore från JK Rowlings böcker om Harry Potter
Jag kan inte låta bli att faschineras av Dumbledore, han verkar har så många dolda talanger, upplevt så mycket och ändå har han ett hjärta av guld. Lite kvällsfika med denna man vore inte dumt, en dessertbuffé verkar vara det enda rätta att bjuda på, självklart med citronsorbet, men även andra godbitar som creme caramell, banana split och mjölkchokladtårta!

2. The Vampyr Kaptenen i Justin Sompers böcker om Vampyraterna
Att det finns något mer bakom den tunna masken som han ständigt bär är uppenbart, men vad?Hans mystik blandat med hans märkliga mildhet får mig att vilja lära känna honom bättre. Vad kan passa bättre med en supé efter att solen gått ner, men jag är lite tveksam till om han äter något alls, dock skulle han nog inte tacka nej till ett glas rött eller två, så en enkel ostbricka kanske får bli min reservplan.

3. Vampyren Bill i Charlain Harris böcker om Sookie Stackhouse.
Jag kan fortfarande inte smälta att Sookie har gått vidare utan Bill, men han är mer än välkommen att ta en drink TrueBlood någon kväll och prata bort lite tid, i alla fall tills solen går upp och han ska vara dead until dark igen.

4. Sotfinger från Cornelia Funkes Bläckserie
Om jag nu inte kan återvända till Bläckvärlden igen så kan väl i alla fall en liten del av den komma hit. Och jag vet att Sotfinger ibland faktiskt saknar den här världen, även om han har sin älskade så vet jag att han längtar hit. Och har han inte sin mård att hämta här? Så det jag borde bjuda honom på är väl egentligen lite samtida mat, hambugare, pizza och annat som inte var uppfunnet på hans tid. Men samtidigt faller det inte mig i smaken, så det får nog bli lite japanska influenser, sushi, biffsallad och japanska grillspett. Nya smaker som han kan ta med sig hem, men det är först efter att han trollbundet mig med sina berättelser och visat hur man viskar med elden.

5. Gandalf i JRR Tolkiens triologi Sagan om Ringen
Av det omfångsrika persongalleriet som är med i Sagan om Ringen så älskar jag Gandalf över alla de andra. Han har så många sidor, och kan visa både stor makt men ändå så ödmjuk och hemtrevlig. Så min sista gäst får bli Gandalf. Jag tänker att vi brygger lite te, bakar scones med soltorkade tomater och sen sitter vi länge, länge och pratar om allt och ingenting!


1. Dumbledor 2. Vampyr Kaptenen

3.Vampyren Bill 4.Sotfinger 5. Gandalf