söndag 9 mars 2008

Bokfemma - Glädje

För två veckor sen var bokfemmans temat glädje hos Malin och äntligen har jag fått lite tid över för att lägga upp den. Ett inte helt enkelt tema, för vilka böcker får en verkligen att glädjas. Det känns i alla fall som om de böcker jag valt har ett genomgående omslagstema med starka nästan hysteriska färger, men sen är de ju också extremt roliga!

1. Min smala lycka - Jane Green
En av mina absoluta chiclit-favoriter, den har verkligen allt man kan begära av en bok och det är inte för att den tjocka tjejen blir smal eller för att hon hittar sin drömprins utan för den värme som finns, en riktigt feel-good bok!

2. Sommarstrul - Joseph Connolly
Till en början var jag riktigt tveksam till den här boken om två engelska familjer som åker till den engelska kusten för att ha några veckors semester. Roligast är ändå hur de åker exakt samma vecka, bor på exakt samma hotell och äter exakt samma mat för att den ena inte ska ha en bättre semester. Engelsk humor när den är som absolut bäst och det är helt genialt att kunna överraska mig till och med på sista sidan!

3. En liten skär och många små brokiga - Carin Wirsén
En av världens bästa barnnöcker, jag blir så glad varje gång jag får läsa om Två små gröna som slåss om en böna, och fem små rosa äter Capricciosa! Och bäst av allt var att jag såg att Wirséns alfabetsbok är tillgänlig, så det blir att springa och köpa den direkt!

4. En Flickbok om motorcyklar - flammande ödlor och andra viktiga saker - Erika Lopez
En trilogi om Tomato som bestämmer sig för att köra genom hela USA på sin motorcykel. Den är kanske inte något litterärt mästerverk men den har riktigt skön humor och jag gillar hennes ibland lite klyschiga floskler.

5. Blåst - Erland Loe
Loe är nog en av mina absoluta favoriter, han skriver (nästan) alltid underfundiga böcker, de allra första Naiv Super men framförallt Blåst är riktiga guldkorn. För vad skulle du göra om du upptäckte att flickan i ditt liv helt plötsligt har flyttat in hos dig utan att du märkte det?

1. Min smala lycka 2. Sommarstrul 3. En liten skär och många små brokiga 4. En Flickbok om motorcyklar 5. Blåst

2 kommentarer:

Mattias sa...

Kul att se att du gillade Sommarstrul! Den var en liten pärs att översätta - alla ordlekar och snabba hopp mellan de olika karaktärerna i evighetslånga meningar (som vi dock bröt upp i flera satser på svenska). Ibland är huvudpersonerna pinsamma så att man dör, men det är å andra sidan ganska vanligt i brittisk humor, där den engelska striktheten ofta sätter stopp för deras innersta önskningar.
Jag har försökt att läsa andra böcker av Connolly, men jag har stupat på språket - Sommarstrul är nog en av hans bästa böcker.
En annan brittisk humorist som jag gillar är Stephen Fry. "Lögnaren" och "Flodhästen" är mina favoriter av honom.
Hälsningar,
Mattias B

Bookhousegirl sa...

Ja, den var verkligen helt fantastisk, var väldigt tveksam till en början men sen var jag het såld! Så rolig, har inte läst något mer av honom, skäms lite att jag inte ens tänkt tanken! Stephen Fry har jag tittat på så många gånger men aldrig tagit med mig hem ska genast kolla upp det. Tack för tipset!!