onsdag 3 september 2008

Sista sommaren med dig - Anna Brashares (2008)

Alice och hennes Reily syster har så länge de kan minnas alltid spenderat sommaren tillsammans i familjens hus på Fire Island utanför New York och i år är inget undantag. Granne med dem bor Paul som varit Reilys bästa vän sen barnsben. Men något har förändrats mellan honom och Alice finns något som är mer än vänskap men hur ska de kunna förklara för Reily hur de känner för varandra och kommer deras relation verkligen att hålla när sommaren lider mot sitt slut?

Jag läser verkligen så lite riktiga romaner att detta känns mer som ett undantag och hade det inte varit för att det var Brashares så hade jag nog stått över. Den var ganska långsam och det tog ett bra tag innan den verkligen kom igång och det kändes som om det var alldels för mycket drama för min smak oh jag minna faktiskt varför jag inte brukar läsa den här typen av böcker. Så tyvärr, trots att jag verkligen älskade Systrar i jeans så kan jag faktiskt leva utan den här boken.

måndag 1 september 2008

Ottolina och Gula katten - Chris Riddell (2008)


Ottolina är ensam väldigt mycket då hennes föräldrar är ute och reser, men helt ensam är hon ju inte förstås hon har ju Herr Hubb som troget följer henne även om han kan vara ganska tjurig när hon ska kamma hans långa hår. Men något skumt händer i staden, småhundar försvinner spårlöst och deras ägare får märkliga utpressningsbrev. Ottolina som är världsbäst på förklädnader inser att hon och Herr Hubb måste ut och spana lite.

En helt fantastisk bok med så mycket roligt att titta på, finurliga bilder och texter som man kan fundera över länge. Inte speciellt mycket text men ändå så känns det som en riktig bok med jättefina illustrationer i rött och svart.

2. Ottolina och Skolspöket (2008)

Alanna - Det första äventyret - Tamora Pierce (2000)

Alanna och hennes tvillingbror lever under en tid då magi och riddare är vardagsmat. Dock får man inte alltid som man vill och som flicka så kommer Alanna bli ivägskickad till Klostret för att lära sig brodera och sitta fnt något hon inte alls lockas av. Hennes bror kommer skickas att bli riddare men han känner inte alls att det ligger för honom, han skulle hellre vilja resa till den stora staden och lära sig magi och trollkonst. Så tvillingarna bestämmer sig för att byta plats, de låtsas att de är två tvillingpojkar istället för pojke och flicka. I tron att Alanna är en pojke får hon plats på slottet som riddarlärling, något som inte alltid är så enkelt men väldigt, väldigt spännande. Hon möter både vänner för livet och bittra fiender som skulle göra allt för att bli av med henne.

Lite seg till en början, tog ett tag innan man kom i den men när den väl började så var det en helt fantastisk riddarsaga med äkta smak av medeltiden. Och självklart vill man läsa de övriga böckerna Alannas väg mot en riktig riddartitel.

2. I Lejoninnans hand (2000) 3. Kvinnan som rider som en man (2001) 4. Gudinnans förkämpe (2001)