måndag 3 mars 2008

Damen under isen - Sarah Singelton (2007)


Cheryl och Mercy upplever samma dag gång på gång, de minns knappt hur det var innan mörkret föll över dem och av någon anledning kan de inte längre minnas sin vackra mor. Tills Mercy en dag hittar en snödroppe på sin kudde och strax därefter en kvinna som flyter under isen på dammen i trädgården. Var kommer hon ifrån och varför är varje dag den andra exakt lik, vad har hänt som gjort att de hamnat i en tidsloop, där allting bara upprepar sig?

Det är en ganska märklig historia och inte alls vad man väntat sig. Som om Coraline och Gemma Doyle skulle ha tebjudning. Det tar även ganska lång tid innan man får veta vad som verkligen är på väg att hända. Dock kunde den gärna fått vara något längre så historien hade fått lite djup.

Muffins och smothies - Chelyl Lidblad (2003)


Blev bjuden på muffins för några veckor sen, och det är verkligen ett ouppskattat bakverk! Det enda man behöver göra är att röra ihop alla ingredienser, vänta en liten stund och voíla så har man undertbart doftande muffins!

Så jag var tvungen att baka lite själv, bakade Kanel och äpplemuffins från denna boken som är full med massa roliga recpet, dock ska jag vara ärlig, var inte riktigt nöjd med receptet, jag vet att man ska läsa igenom HELA receptet innan man börjar baka, men hur svårt kan det vara? Men hade allt stått i den ordning man ska göra det så hade det ju sparat mig lite tid i alla fall, men det var bara en parantes för muffinsen blev verkligen helt otroligt goda!

Sprickor och honungslim - Linzi Glass (2008)


Den tolvårga Emily Iris bor tillsammans med sin familj på en lugn gata i Johannesburg, på ytan en mycket idyllisk tillvaro. Men hennes föräldrar bråkar ständigt att hon ofta kryper ner hos sin storasyster Sarha för att slippa höra dem om kvällarna. Men en kringresande familj kommer en dag och Emilys far låter dem ställa sin husvagn i deras trädgård. Kanske kommer deras föräldrar att sluta bråka eller är det kanske för många sprickor mellan dem.

När man ser omslaget tror man verkligen att det är en bok där inget ont händer, där flickor är flickor och det svåraste de kan råka ut för är att pojken de tycker om inte besvarar det. Men det är en ganska svart berättelse som berättas, om en mor som knappt verkar se sina döttrar. Om en fader som inte ser att hans fru håller på att glida bort, en arg ung man som inte vet att hanteras med det ömtåliga och en ung flicka som inte vet hur hon ska hålla det onda borta. På något sätt påminner hon mig om Oates på ett bra sätt, jag tycker om hennes sätt att blanda nytt och gammalt och de sagorna som finns invävda i berättelsen är helt underbara.

Bokfemma - Sorg

För två veckor sen var bokfemmans tema sorg och nu har även jag hunnit ikapp. Det var verkligen svårare än vad jag trott men det kan även ha att göra med att jag just nu inte alls har någon inspiration. Om jag ska vara ärlig så är jag en känslig än, jag kan inte ens se Die Schoene und das Biest utan att lipa lite när de nästan inte får varandra.

1. Narnia: Häxan och Lejonet -CS Lewis
Jag vet inte hur många gånger jag har läst om hur Aslan offrar sig på stenbordet och låter den vita häxan avrätta honom och det är lika hemskt och sorgligt varje gång fast man VET att det kommer bli bra. Fast man vet att de är det enda sättet för Narnias invånare att äntligen bli fria och slippa den långa vintern.

2. Nu vill jag sjunga dig milda sånger - Linda Olsson
En ganska stillsam bok som inte gör mycket väsen av sig, precis den typen av tystnad som man vill ha när man känner sorg och egentligen är den inte sorglig utan mer hoppfull, men jag tycker om den. Som en stillsam citronkaramell.

3. Ps. I love you - Cecilia Ahern
Att hitta den vackraste människa känns helt osannolikt, att han älskar dig är ännu större men att inte få leva tillsammans resten av livet känns så orättvist som om allt bara var för bra. Tycker så mycket om Aherns bok, som en varm filt när det är kallt ute, när det regnar och det enda sällskapet man har är ensamheten.

4. Freaky Green Eyes - Joyce Carol Oates
Sorg är inte bara tårar, sorg är ilska och förnekelse, ibland kanske det är det enda som gör att man överlever. Speciellt när man förlorar det enda man kan lita på och de människor som ska skydda en bara gör en rädd, inget kan ta platsen av en mor.

5. I taket lyser stjärnor - Johanna Thydell
Nej, ingen kan ta platsen av en mor, det spelar ingen roll om hon är svårt sjuk och knappt orkar fira jul, någonstans måste man leva vidare, någonstans måste man orka ändå.

Det blev ingen bokfemma på temat sorg, det blev snarare hopp som var temat, och det kanske ändå det som är den röda tråden, jag vet inga böcker om sorg som inte har en strimma hopp, som inte får en att vilja gå vidare och göra gott...

1. Häxan och Lejonet 2. Nu vill jag sjunga dig milda sånger 3. Ps. I love you
4. Freaky Green Eyes 5. I taket lyser stjärnor.

Harry Potter und die Kammer des Schreckens - JK Rowling (2001)


Komm, komm zu mir, lass mir dich zereisen, lass mir dich zu fressen, lass mir dich töten

Under Harrys andra år på Hogwarts stöter går det rykten om att en hemlig kammare ska finnas gömd i skolan och i den ska ett hiskeligt vidunder ruva. Allt i den elaka Salazars Slytherins anda och syftet är att utrota all de elever som inte är renblodiga häxor och trollkarlar. Värst är att Harry blir misstänker för att ha släppt lös odjuret, han hör märkliga röster och är han verkligen Salazars arvinge?

Det här är verkligen en av mina absoluta favoriter av Harry Potter böckerna, kanske för att jag är så faschinerad av basilisken som hasar runt och skrämmer alla. Dessutom tycker jag om stämning i denna boken, innan allting blir allvarligt och mörkrets herre reser sig igen.

Såg för några dagar sen att man på Växjö universitet kan man läsa 7,5 poäng i ämnet "Harry Potter och hans världar" sista ansökningsdag för alla Harry Potter galna människor är i mitten av mars. Blev lite sugen på att läsa kursen men samtidigt så kommer jag ha två tyska kurser då så det blir inget med det, det får räcka med att lyssna på dem på tyska!

1. Harry Potter und der Stein der Weisen 2. Harry Potter und die Kammer der Schrekens
3. Harry Potter und der Gefangen von Askabahn
5. Harry Potter und der Order des Phönix 6. Harry Potter der Halbblutprinz 7. Harry Potter und Heiligtümer des Todes.

söndag 2 mars 2008

Drakens vän: Första boken om Draken - Dave Pilkey (2007)


"Draken tog med sig äpplet hem och tände en mysig brasa. Han berättade spökhistorier för äpplet. Han berättade roliga historier för äpplet. Draken pratade hela dagen och långt in på natten. - Du är bra på att lyssna sa Draken. Riktiga vänner är bra på att lyssna"

Draken är väldigt ensam och vill så gärna ha en vän men alla han frågar är för upptagna för att vara han vän. Tills en orm som lurar i gräset får Draken att tro att ett äpple är hans vän. Och äpplet är en riktigt fin vän, han är bra på att lyssna och dela med sig. Men när de vaknar nästa dag verkar äpplet vara sjukt, det säger ingenting och Draken ser ingen annan råd än att ta det till doktorn.

En ganska söt historia för de som precis har läst sig att läsa, riktigt kort texter och fina bilder. Dessutom är berättelsen så fint gjort att man faktiskt iinte funderar över varför äpplet faktiskt inte svarar sin vän. Och som det verkar ska det bli fler böcker om Draken, redan i mitten av mars kommer "Drakens vimsiga dag" ut.

Bokfemma - Pjäser

Den sista tiden har min bokblogg verkligen blivit lidande på grund av mina studier och värre lär det bli tro mig, men nu har jag i alla fall lyckats göra en bokfemma, om inte annat så en väldigt underlig sådan.

Så här kommer en mycket försenad bokfemma på temat pjäser är verkligen inte vara min bästa gren eftersom jag knappt kan minnas att jag läst några alls. dock vet jag att jag faktiskt har läst flera Shakespear men även Homeros, har nog sett fler uppsättningar även vad jag faktiskt läst så tänkte därav blir min bokfemma en lista över pjäser jag önskar att läsa.

1. En midsommarnattsdröm - William Shakespear
Det känns som om jag ständigt stöter på denna boken och trots det har jag inte läst den även om jag läst andra Shakespear som jag tyckt om har denna lyckats gå mig förbi...

2. Iliaden - Homeros
Har läst Odyssén ett flertal gånger man aldrig kommit mig för at utvecklas mer än så, skulle så gärna vilja läsa den riktiga berättelsen om hur det gick till i Troja för jag tror verkligen jag skulle gilla den...

3. Fröken Julie - August Strindberg
Om jag ska vara så där ärlig har jag inte läst något alls av Strindberg och även om jag inte har mycket tid över just nu så blir det nog Hemsöborna eller Röda rummet som står på tur men jag önskar verkligen att jag får tid till Fröken Julie, hade ju hoppats att den skulle vara med på bokrean, men icke då.

4. Tolv gånger Pinter - Harold Pinter
När Pinter fick nobelpriset blev verkligen alla så till sig, att en så folkkär person fick priset var helt överväldigande. Dock har jag läst något alls av honom och det vore ju inte mer än rätt att jag också blev lite bildad...

5. Det franska klassiska dramat
Som avslutning på den här bokfemman så önskar jag mig att få läsa lite franskt klassiskt drama som Molière och hans vänner.


1. En midsommarnattsdröm 2. Iliaden 3. Fröken Julie 4. Tolv gånger Pinter 5. Det franska klassiska dramat