fredag 30 maj 2008

Ser mitt huvud tjockt ut i den här? - Randa Abdel-Fattah


Och för en gångs skull snäser hon inte av mig. Hennes rynkiga händer är kupade om temuggen, och hon får smulor från tre kakor framtill på klänningen medan hon gungar i sin stol och lyssnar uppmärksamt.
"Den der Adam. Han snell?"
"Va?"
"Do er jo dom. Do kanske knyta hucklet för hårt och skada hjernan. Kanske han fertjost i dig."
Det börjar hetta i kinderna. Å vad kroppen är jobbig. Efter att ha levt ihop med mig i sexton år kunde man ju tycka att den skulle vara lite schysst, men nej.
"Do rodnar. Do fertjost i honom och han fertjost i dig?"

Amal är sexton år, en vanlig tonåring i Australien men kanske inte helt vanlig, strax innan sommarlovet bestämmer hon sig för att hon ska bära slöja på heltid. Hon har gjort en lista över alla som kommer tycka det är okej och vilka som kommer tro att hon är en religös fanatiker. Men även utan slöja är det svårt att vara tonåring och hur ska hennes kompisar reagera och Adam vad kommer han säga?

Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga, det är verkligen som vilken tonårschiclit som helst men byt ut shoppinghysterin mot muslimska seder så har du din bok. Jag kände att den var lite för mycket och som om jag som läsare måste verkligen förstå hur speciellt det är att bära slöja. Nej, jag gillar tyvärr inte den här typen av upplysande litteratur! Dock kunde jag inte låta bli att förälska mig i Amals granne den sura Mrs Valleis.

Och sen hur kunde de ge boken namnet "Ser mitt huvud tjockt ut i den här" när den engelska titeln är "Does my head look big in this?" jag har aldrig hört någon som oroat sig för att deras huvud ska se tjockt ut men däremot stort.

Tillbaka till Pompeji - Kim Kimselius (1997)

Ramona är på klassresa till ruinen av den förstörda staden Pompeji, de ser hur allting finns bevarat trots det hemska vulkanutbrottet som tog livet av så väl människor som djur. Men sen de kom hit har Ramona haft en underlig pirrande känsla, en huvudvärk som inte vill gå över och hon sätter sig för att vila inne i en gammal kvarn, men när hon reser sig för att hinna ifatt sina vänner upptäcker hon att allting har ändrats. Staden som bara var en ruin är nu ett blomstrande hav av människor och byggnader. Hon träffar den snälla pojken Theo som hjälper henne till rätta och hon inser att hon hamnat i Pompeji så som det var innan vulkanutbrottet. Vad ska hända nu, kommer hon hinna varna alla innan utbrottet kommer och hur ska hon komma tillbaka till sin egen tid?

Jag gillar ju alltid historiska böcker och den här är faktiskt inget undantag, jag tycker om hur det faktiskt känns som om det kunde vara på riktigt. Dessutom känns den lättsam till skillnad från många andra historiska berättelser så nu ska jag bara hinna läsa de övriga böckerna!

2. Jag är ingen häxa (1998) 3. Faraos förbannelse (2002) 4. Den gömda inkastaden (2003) 5. Vikingaträl (2004)

6. Svarta döden (2005) 7. Snapphanar (2006) 8. Giljotinen (2008) 9. Riddarsvärdet (Utkommer 15 aug. 2008) 10. Det glömda kriget 1808-1809 (Utkommer 15 aug. 2008)

De första två böckerna hade ett annat omslag och jag har svårt att avgöra vilket jag tycker bäst om, de tidigare omslagen kanske kändes lite mer vuxna, men samtidigt är de här så fina och genomtänkta att jag ändå lockas mer av dessa!

söndag 25 maj 2008

En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret - Brian Selznick (2008)

Den tolvåriga Hugo Cabret lever ensam ovanpå centralstationen sen hans fabror slutade komma hem till deras gemensamma krypin. Eftersom det var hans farbrors jobb att sköta klockorna på stationen så måste nu Hugo göra det för tänk om någon upptäcker att han är borta. För att överleva måste han stjäla det han behöver men han har det ganska bra i alla fall. Han har en hemlighet, en mystisk mekanisk man som han måste få lagat, en dag stjäl han en liten leksaksmus i leksaksboden på stationen, men turen är inte med honom och han blir fast. Föreståndaren tar hans dyrbara anteckningsbok, hur ska han nu kunna laga den mekaniska mannen?

Hugo Cabret är en helt underbar bok med så fina illustrationer att man bara vill ha boken! Berättelsen var lite väl kort för en bok på över femhundra sidor, jag hade nog ändå förväntat mig mer av den. Den kanske borde ha varit en bilderbok med texten infälld istället, fast då skulle man nog förlora de ögonblicken som bilderna faktiskt säger mer än orden och det skulle vara tråkigt att missa.


Under 2009 ska boken tydligen bli film men vem som ska spela huvudrollen som Hugo Cabret dock ska Chris Wedge som gjort bland annat Ice regissera filmen, något att se fram mot!