fredag 1 februari 2008

Makalösa McModigs Monstruösa Memoarer - Ahmet Zappa

Ödlete
Du behöver:
1 smutisg gammal tekopp
1 silversked att röra med
2 matskedar björnbärsmarmelad
1 tesked Earl Grey
7 matskedar keso
3 teskedar svart bläck
1 död spindel
1 fågelfjäder

Lägg björnbärsmarmeladen, Earl Grey, keso och svart bläck i den smutsiga gamla koppen. TRör om ingredienserna 11 gånger moturs med silverskeden och säg följande magiska ord: Slickekatt, sockerhatt, bifrika, fippel. Tillsätt sedan den döda spindeln och säg dessa magiska ord: Finkelhopp vittenkrans, ramgeting, gankel. Tillsätt fågelfjädern och säg de magiska orden: Ödlerump, ödlestump, brackmacke rinn, hett te, snett te, looger försvinn. Ställ ödleteet utanför dörren för 17 loogofria månader.

Minerva och hennes lillebror Max är i riktig knipa när boken börjar, de hänger i en järnbur över ett stup och enda vägen ut är antingen ner eller i gapet på det otäcka monstret Zarmaglorgen. Men för att förstå hur illa det är tar Minerva med oss en bit bakåt i tiden, hur de kunde hamna i den här situationen. En berättelse om en mycket upptagen far, om en bok vid namn Fröken Monstranomicon och om två barn som ibland är olydiga utan att mena det.

En ganska rolig bok med massa bilder och småplock, information om ett flertal monster och hur man bäst förgör dem, dock blir jag besviken att det inte finns någon information om Zarmaglorgen, vad ska jag nu göra om jag stöter på en sån? Den är väldigt välgjord dock tycker jag att man kunde ha varit lite mer utförlig och recepten är ganska roligt skrivna men det vore ju kul om man kunde använda dem till något annat än att bara jaga bort monster med dem.

Såg också på Zappas hemsida att boken ska bli film (The Monstrous Memoirs of a Mighty McFearless) 2009 får vi väl se om de är något att ha eller inte och med tanke på slutet så skulle jag nog vilja se en fortsättning som den slutade nu så var det många trådar som var lösa. Dessutom blev jag helt otroligt sugen på att införskaffa mig hejdlöst mycket tuggummi!

onsdag 30 januari 2008

Harry Potter und der Stein der Weisen - JK Rowling


Das Lied von der Sprechenden Hut:

Ihr denkt ich bin ein alte Hut,
mein Aussehen ist auch gar nicht gut.
Dafür bin ich der schaluste alle Hüte
und ist's nicht wahr, so fress ich mich, du meine Güte!

Alle Zylinder und schicken Kappen
sind gegen mich doch nur Jammerlappen!
Ich weiss in Hogwarts am besten Besheid
und bin für jeden Schädel bereit.

Setzt mich nur auf, ich sag euch genau
wohin ihr gehört - denn ich bin schlau.
Vielleicht seid ihr Gryffindors, sagt euer alter Hut,
denn dort regieren, wie mann weiss, Tapferkeit und Mut.

In Hufflepuff dagegen ist man gerecht und treu,
man hilfe dem andern, wo man kann, und hat vor Arbeit keine Schau.
Bist du geschwind im Denken, gelehrsam auch und weise,
dann machst du dich nach Rawenclaw, so wette ich, auf die Reise.

In Slytherin weiss man noch List und Tücke zu verbinden,
doch dafür wirst du hier noch echte Freunden finden,
Nun los, so setzt mich auf, nur Mut,
habt nur Vetruen zum Sprechenden Hut!

Harry har alltid känt sig utanför men när hans elfte födelsedag närmar sig börjar underliga saker hända, han får brev från Hogwarts skola för Häxor och Trollkarlar. Men att ha kommit in är inte nog, han träffar Ron och Hermini som blir hans vänner. Han lär sig spela Quiddich och trolla men något är inte som det ska på skolan. Av misstag stöter de tre vännerna på en Fluffy, hunden med tre huvuden och den vaktar något. Något riktigt värdefullt och det blir Harrys jobb att se till att det inte kommer i orätta händer.

Så har jag lyssnat på första delen av Harry Potter på tyska, till en början förstod jag inte alls, men efter ett tag kom jag in i det och nu känns det helt självklart. Visst hjälper det att jag läst boken ett flertal gånger på både svenska och engelska men samtidigt så hittar man hela tiden nya saker. Rufus Beck är riktigt bra på att läsa och när han låter Voldemort komma till tals är det riktigt kusligt och jag är glad att det bara är en saga!


2. Harry Potter und der Kammer der Schrecken 3. Harry Potter und der Gefangen von Azkaban 4. Harry Potter and der Feuerkelch


5. Harry Potter und der Order des Phönix 6. Harry Potter der Halbblutprinz 7. Harry Potter und Heiligtümer des Todes.

tisdag 29 januari 2008

Lycka, Tintentod är här!

Schatten über Ombra - das fulminante Finale der Tintenwelt-Trilogie Es sind erst wenige Wochen vergangen, seit die Weißen Frauen Staubfinger mit sich genommen haben. Meggie und ihre Eltern leben auf einem verlassenen Hof in den Hügeln östlich von Ombra. An diesem friedlichen Ort lässt sich fast vergessen, was auf der Nachtburg geschehen ist. Doch in der Dunkelheit, wenn Meggie am Fenster steht und auf Farid wartet, hört sie den Eichelhäher schreien. Und dann verschwindet ihr Vater mit dem Schwarzen Prinzen und dem Starken Mann im Wald, denn es muss alles getan werden, damit die Schatten über Ombra weichen¿ Cornelia Funke nimmt ihre Leser mit auf eine Reise voller Gefahren, wilder Schönheiten und zauberischer Einfälle - eine Reise, von der man wünscht, sie möge niemals enden!

Jag är riktigt lycklig idag för bara några minuter sen kom Tintentod i talbok hem till mig! Det här är i alla fall en liten beskrivning om boken och det ska bli helt fantastiskt härligt att få vet hur det går för Meg, Sotfinger och alla de andra i der Tintenweld!

måndag 28 januari 2008

Bokfemma - Filmatiseringar

Så är det dags för bokfemma igen och denna vecka är temat filmatiseringar av böcker, något som känns som en omöjlig uppgift då filmen endast i ett fåtal gånger kan leva upp till bokens förhoppningar. Men dessa fem filmer har faktiskt lyckas att överraska mig!

1. Golden Compass - Philip Pullman
Boken är helt magiskt något som filmskaparna faktiskt har lyckats helt fantastiskt med att få fram! Allt ifrån det engelska universitet till det karga klimatet i Svalbard men bäst av allt var hur fint de lyckats skapa daimons åt alla karaktärer. Finast var helt klart Pantalaimon när han hade kattskepnad och jag tror inte jag inbillar mig men ibland kan jag skymta honom i ögonvrån eller så är det någon annan jag ser.

2. Stardust - Neil Gailman
Ska jag vara riktigt ärlig har jag faktiskt inte läst Stardust dock var filmen helt otroligt bra, en riktig saga, en sån som jag älskar och hade jag en shortlist skulle den absolut vara bland dem. Den har verkligen allt som man kan önska, en modig ung man, en märklig hemlighetsfull flicka, tre elaka häxor, ett omöjligt uppdrag och en fallande stjärna!

3. Charlie and the Chocolate factory - Roald Dahl
När den här skulle komma som film blev jag helt faschinerad speciellt som min absolut största favorit Johnny Depp spelade huvudrollen som den galna Willy Wonka. Med starka färger underbart soundtrack och en otrolig berättelse kan man inte låta bli att tycka om filmen.

4. Harry Potter and the prizoner from Azkabahn - JK Rowling
Från början tyckte jag inte om den tredje boken, jag orkade mig knappt igenom den engelska trots att jag svalde alla de andra med hull och hår. Men denna förstod jag inte, jag förstod inte varför den var med i serien, jag förstod inte varför. Men sen jag såg Gary Oldman som Sirius så är jag helt kär och boken var helt otroligt bra efter att jag sett filmen!

5. Hitchhikers guide to the galaxy - Douglas Adams
Det är nästan så jag skäms att skriva det här men jag tycker verkligen inte om Liftarens guide till galaxen, boken gjorde mig bara trött men filmen var verkligen helt underbart rolig. Jag tyckte förvånansvärt mycket om den, det kanske finns hopp för mig också att tycka om den här boken till slut!

1. The Golden Compass, 2. Stardust 3. Charlie and the chocolate factory 3. Harry Potter and the prisoner from Azkabahn 5. Hitchhikers guide to the galaxy
Nu väntar vi bara på att Funkes Bläckhjärta ska ha preimär, att Låt den rätta komma in ska vara riktigt bra på bio och att fortsättningen på Narnia och Pullman kommer snart!

The Game - Diana Wynne Jones (2007)

Hayley lever tillsammans med sin mormor och morfar i vad som känns en hel evighet till hon gör något dumt, något riktigt dumt. Då skickar de henne till hennes moster och hennes kusiner där är allt helt annorlunda, inga tysta lekar, prat och skratt men bäst är att de faktiskt behandlar henne som om hon räknades! När de är fin väder spelar de spelet, en udda lek som handlar om att hämta förtrollade föremål i en ännu mer förtrollad värld och Hayleys familj är inte den som hon trodde de var, de har hemliga namn som faktiskt de flesta känner till bara man vet vad det är!

Först kände jag att det var härligt att läsa en ungdomsbok som var så kort och lättläst men ju mer jag läste desto mer önskade jag att den skulle vara länge, det finns så många oberättade äventyr så många berättelser som inte fått något slut och jag vill veta mer var man hittar ingångstråden till mythosfären!

Death Note vol 2 - Tsugumi Obha (2005)

I andra delen om Light och dödsguden Shinigami (ska jag vara ärlig så vet jag inte om det är hans riktiga namn eller om det är ett samlingsnamn men jag tycker om att tänka att han har ett namn) så blir de ännu mer eftersökta. Polisen har nu insett att någon i Japan som styr de märkliga dödsfallen och de kommer allt närmare sanningen, något Light till varje pris måste hindra, en bra idé verkar vara att döda de agenter som har satts att spåra honom eller var det ett extremt dumt drag?

Verkligen lättläst även om det ibland kan vara riktigt svårt att hålla isär vem som är vem och att läsa från rätt håll men man vänjer sig väl. Men helt klart vill jag veta hur det går för Psykopojken Light för det kan verkligen inte stå rätt till i huvudet på den grabben men tekninsk är han! Såg att de första sex delarna har fått svenska utgivningsdatum så snart kan jag förhoppningsvis gå till ett bibliotek när mig och läsa dem!


Death Note vol. 1 (utkommer 31 Januari 2008 ), Death Note Vol 2 (utkommer på 31 Januari 2008). Death Note Vol. 3 (2006 utkommer 1 Februari 2008), Death Note Vol. 4 (utkommer 4 April 2008)

Death Note Vol. 5 (utkommer 6 Juni2008), , Death Note Vol. 6 (utkommer 1 Augusti 2008), Death Note Vol. 7 (2006), Death Note Vol. 8 (2006, Ännu inget svensk utgivningsdatum)

Death Note Vol. 9 (2007), Death Note Vol. 10 (2007, Ännu inget svensk utgivningsdatum), Death Note Vol. 11 (2007, Ännu inget svensk utgivningsdatum), Death Note Vol. 12 (2007, Ännu inget svensk utgivningsdatum)


Death Note Vol. 13; How to read Death Note (Utkommer på engelska 7 Juli 2008, Ännu inget svensk utgivningsdatum)

Bland skrymslen och vrår: Ynkor, skuggskunkar och andra djur - Petrus Dahlin (2005)

Fig 5. En smygande känsla
Många gånger hör man framförallt vuxna säga "Jag har en smygande känsla av att..." Då är denna svårfångade figur de pratar om. Den smygande känslan är är ofta lite suddig i konturerna och mycket tystlåten. Detta exempelar ett av de tre kända i världen, finns att beskåda på zoo i Berlin. Trots att forskare i närmare tio års tid försökt studera den smygande känslan har inte mycket framkommit. Därför vet man inte om de beter sig annorlunda än i frihet.

Det här är en jättesöt liten bok om alla märkliga djur som vi inte ser men ändå delar vår vardag, som fetsälen, fladerbus och sura katter. Ganska rolig men det skulle int skadat om det varit mer information om de små liven.

Death Note 1 - Tsugumi Obha (2005)


Light hittar på vägen hem en mycket märklig skrivbok, det visar sig att en dödsguden har lämnat den där för att den ska bli upphittad av en människa mest för att hans egen tillvaro är ska bli rolig. En deathnote som styr över människornas liv men framförallt död, skrivs namnet, tiden och dödsorsaken samtidigt som man ser människans ansikte för sin inre syn avlider den precis som man skrivit ner. Något Light inte är sen att utforska, trots att han håller sig till kriminella som ändå borde dö så kommer polisen honom på spåren och när de upptäcker att det inte är en vanligmassmördare så kopplas den underliga L in. L som vägrar att visa sitt ansikte!

Jag erkänner att det här är den första manga jag någonsin har läst och på något sätt för den tankarna till Starlet som ändå var motsvarigheten till manga när jag var liten. Men den är ganska rolig och lite underlig och för att inte tala om den underbart tekniska nördigheten som Light ändå under ljusa stunder visar en skymt av.


Death Note Vol 2 (2005). Death Note Vol. 3 (2006), Death Note Vol. 4 (2006)

Death Note Vol. 5 (2006), Death Note Vol. 6 (2006), Death Note Vol. 7 (2006), Death Note Vol. 8 (2006)


Death Note Vol. 9 (2007), Death Note Vol. 10 (2008), Death Note Vol. 11 (2007), Death Note Vol. 12 (2007)

Death Note Vol. 13; How to read Death Note (Utkommer på engelska 7 Juli 2008)
Som om det inte vore nog med de 12 delarna som finns i den avslutade serien men nu kommer även en bok om hur man ska läsa Death Note böckerna, allt du vill veta om dödsboken finns i denna guide!