tisdag 27 november 2007

Bokfemma - Fantasy

När Malin skrev att det skulle bli en svår bokfemma kände jag mig lite orolig, men när jag såg att temat för denna veckan var fantasy kändes det lite lättare, det är ju en av mina bästa grenar så för att utmana mig själv har jag försökt hitta fem high fantasy böcker, dvs böcker som helt utspelar sig i en fiction värld!

Det sorgligaste är att jag blir alldels tårögd när jag skulle välja mina böcker, alla de jag har valt har något mäktigt över sig och jag är så glad att jag hittat dem igen efter så lång tid!

1. Eragon - Christopher Paolini
Jag kan inte låta bli att tycka om Paolinis bok om Eragon som hittar en märklig blå sten i skogen, han försöker först att sälja den men alla som han visar stenen för drar sig undan. Men en kväll så hör han hur stenen låter och helt plötsligt inser att det är ett ägg, ett drakägg. Och ut kommer en liten, liten blå drake, Saphira som snabbt blir Eragon närmaste vän och när byn brinner upp ger sig de båda ut på en vandring för hämnd, men de hinner inte långt innan de stöter på någon de känner igen. Och bäst av allt är att den
nya boken kommer inom mindre än ett år!!!

2. Dark Materia: The Golden Compass - Philip Pullman
Jag kommer knappt ihåg vad var för handling, det enda var att jag tyckte så mycket om den. Lyra och hennes isbjörn fångade verkligen mitt hjärta och jag kommer aldrig glömma bilden av den guldgula apan i slutet.

3. The Enchanted forrest - Patrica Wrede
Den enda bok som tårarna var av glädjefnatt... Fullkomligt älskar prinsessan Cimorene och hennes ovilja att sitta hemma på sin tron, hon vill leva, fäktas och skapa magi! Och bäst av allt är att det finns en hel serie om henne och hennes prins!

4. Dragon Rider - Cornelia Funke
Funke är en av mina absoluta favoriter, jag kan inte fatta att jag inte kommer ihåg att jag tycker om henne. Och Drago Rider är inget undantag, jag vill också få flyga till The Rim of heaven och försvara de sista drakarna!

5. Sagan om ringen - JRR Tolkien
Första delen av sagan om ringen tyckte jag så mycket om, jag älskar Hobsala, Arwen för att inte tala om Vidstige men bäst av alla tycker jag om Gandalf, och alla vet ju att Ballrogen bara var missförstådd...

1.Eragon 2. Guldkompassen 3. The Enchanted forrest 4. Dragon Rider 5. Sagan om Ringen

måndag 26 november 2007

Odjuret - Ally Kennan


Jag har en teori. Ju mer tjejer klär i rosa, desto sjukare och mer ondskefulla är de.

Stephen är ett sånt där problembarn som hela tiden flyttas runt eller det är i alla fall vad hans handläggare Mindy tycks anse. Spelar ingen roll vad han säger eller hur han förklarar att det inte är hans fel så spelar det ingen roll, han har slutat göra motstånd. Han har större problem att oroa sig för, för några år sen gav hans pappa honom ett litet husdjur, men djur blir stora och det här har verkligen blivit ett problem. I en övergiven vattencistern håller han det fånget och så ofta han kan går han dit för att mata den, en gris i veckan blir det för odjuret är hungrigt och om det inte får mat kommer det att äta honom!

Det här är en lite märklig historia, för det tog riktigt lång tid innan jag insåg vad odjuret egentligen var och hade det inte varit för omslaget hade jag nog aldrig gissat det. Men det är lite av en Isbjörn på stranden roman för hade det inte varit för det farliga odjuret hade jag nog inte orkat mig ända till slutet. Men en perfekt äventyrsroman för de där som inte vill ha massa fantasy och övernaturligheter!

Läste precis att det ska komma en ny bok som ska heta brevvännen och kommer i augusti nästa år, den ska tydligen handla om Stephens yngre bror, kika in på Kennans hemsida och titta själv!