tisdag 1 april 2008

Lästrio No. 2 - Geografiska platser


Denna veckan i handlar det om geografi och hur vissa böcker är starkt förknippade med olika platser i lästrion. Vilka som är våra tre favoriter och hur vår egen relation ger sitt uttryck.

1. Gösta Berlings saga - Selma Lagerlöf
Jag tror jag skulle tyckt om livet på herrgården i det tysta värmländska skogarna. Selma och hennes omgivning kommer alltid ha en speciell plats hos mig, det spelar på något sätt ingen roll hur många moderna romaner jag erövrar.

2. Shadow of the wind - Carlos Ruis Zafón
Jag kan inte rå för det med Barcelona ligger mig varmt om hjärtat, en storstad som känns som en lite ort. Med sin bullriga trafik och sin diagonala gata, och hamnen mitt i stan där man kan ligga en stund på stranden om man så önskar och se Cristóbal Colón som blickar mot amerika. Zafón fångar allt perfekt och även om det utspelar sig för femtio år sen så är det sig utan tvekan likt!

3. Midsommarvals - Viveca Lärn
Vad är en sommar utan saltstänk från västkusten? Och att torka i solen på Saltös förlåt jag menar Skaftös klippor känns som ett riktigt härligt sommarminne. Det spelar ingen roll vart man reser i världen, sommar är det först när man tar med sig lunchen ner till bryggan, blir hämtad med båt efter jobbet och tar med sig bikini bara ifall att...


1. Värmland 2. Barcelona 3. Skaftö

Bubblade gjorde: Dödgrävarens gåva (Göteborg), Pojken i randig pyjamas (Allt svisch), Lejonpojken (Orientexpressen)

2 kommentarer:

Mattias sa...

Har du sett att det ska komma ut en uppföljare till "Vindens skugga"? Den kommer på spanska nu i april, så det dröjer väl ett tag innan den ges ut på engelska respektive svenska. Den utspelar sig i Barcelona på 20-talet och även denna gång handlar det delvis om de bortglömda böckernas gravkammare.

Bookhousegirl sa...

Nej, var, när, hur?

Hittade den och den ska komma den 17:de och ska heta El Juego del Ángel.

Men den ska helt klart läsas så fort som möjligt, tyvärr är mina spanskakunskaper obefintliga så jag får snällt vänta på en översättning.

Tack för tipset, nu vet jag att jag har något roligt att vänta på!