söndag 20 april 2008

Ful - Scott Westerfeld (2008)

Tally kan knappt bärga tills hon ska fylla sexton och genomgå den stora förändringen och sluta vara en fuling. Operationen som ska göra henne snygg och en del av de vackra på insidan av stans vallgrav. De nysnygga som bara roar sig, går på fina fester och leker hela dagarna med sina superavancerade teknikprylar. Men några månad innan den stora dagen träffar hon Shaya som är tveksam när det gäller operationen, som vill fly ut och leva utanför staden, något som sätter Tally i fara. Måste hon förråda sin vän för att bli snygg och är det verkligen värt det?

En helt otrolig framtidsberättelse som trots sina märkliga inslag har en stor del samhällskritik inbakad. Vill man ha en äventyrsberättelse så är den perfekt, den har allt, en resa ut i det okända, tekniska prylar som man bara kan drömma om men mitt i det det vackra finns det något mycket skrämmande. Något som människan själv skapat och kanske inte kan ta tillbaka hur gärna hon än vill.

Så det känns så trist att det inte verkar vara speciellt många som valt att köpa in den för den är riktigt bra, inte ens SF som annars brukar ha bra sortering har den men mitt bibliotek har två, tur att någon har koll! Och sen måste jag bara få tillägga, i en bok för unga vuxna så bör man nog undvika att översätta vissa namn, Snyggingstan fick mig bara att undra för vilken ålder boken egentligen var för.1. Uglies (2005) 2. Pretties (2005) 3. Specials (2006) 4. Extras (2007)

Än så länge har det i alla fall kommit ut fyra delar på engelska men inget datum på svenska tyvärr så det är väl lika bra att beställa hem boxen direkt, för cliffhangern på slutet är inte att leka med!

5 kommentarer:

Maria sa...

Verkar spännande! Så många böcker att vilja läsa, men så lite tid... ;)

Emelie sa...

Håller på med den första boken, tycker den är väldigt interessant :)

Läste på ngn blogg också att den ska bli film, ska bli kul att se!

Bookhousegirl sa...

Ja, men den här går så fort och är så bra så den har man absolut tid med!

Den skulle ju vara perfekt som film eftersom den verkligen har allt, såg på www.imdb.com att de lagt upp den men ingen information när den ska komma.

Har nu i alla fall beställt de två kommande böckerna, känner att jag inte alls har lust att vänta på den svenska utgivningen.

Karin sa...

Nu finns de två första böckerna i serien på svenska... Har haft första boken ganska länge, men upptäckte just att andra boken också fanns. Bara att beställa hem den direkt... :)

Moa sa...

Hej!
Jag har läst den första boken och håller på med den andra. Vill bara säga att jag fullständigt älskar böckerna. I vanliga fall brukar ja inte läsa den här sortens bäcker. Men det var en kompis som tipsade mej, och jag föll för dom direkt.
SJUKT BRA BÖCKER!