onsdag 21 november 2007

Bokfemma - Thrillers

Denna veckan serveras det Thrillers i Bokfemman och egentligen borde jag vara först för den här listan var det länge sen jag gjorde klart och trots att den är lite äldre så står den sig fortfarande. Kanske för att jag nästan aldrig thrillers nu förtiden, kanske för att jag tycker om att kunna somna på nätterna, jag gillar att våga släcka ljustet och jag har inte tid att ligga och läsa till gryningen för att få veta vem som är skyldig.

Dead Famous - Ben Elton
Min absolut favorit i den genren! Tio personer stängs i ett Big Broherhus och under de tio dagarna som dokusåpan pågått innan bokens handling drar igång så hinner en av dem bli mördade. Eftersom de är inlåsa så måste ju mördaren vara en av dem. Bäst av allt är att man får följa polisens arbete från dag ett genom att man får "titta" på videoinspelningarna av programmet så fram till mitten vet man inte ens vem som är den mördade än mer vem som gjorde det. But this is really good telly!

Da Vinci Koden - Dan Brown
Det känns lite märkligt att ha med den här på min lista överhuvudtaget för det efterspelet som boken fick gör mig tveksam, men om man ser till boken så är den verkligen en actionfilm i bokform! Från sida ett så händer det hela tiden något nytt och trots att kapitlena är korta så är det en rejäl cliffhanger i slutet av varje som gör att du bara MÅSTE läsa vidare.

Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist
Något håller på att hända i Blackeberg, något som inte brukar vara där har uppenbarat sig, men vad? Detta måste vara en av de bästa svenska böckerna någonsin, kanske för att det är en av få svenska rysare som har gjorts, men den har verklgen något extra som gör att den håller!

I ondskans spår - Peter Robinson
Jag vet inte riktigt om den här får vara med här, kanske borde klassas mer som en deckare, men jag låter den vara med eftersom den var riktigt psykologisk otäck och inte speciellt deckarblodig. Den var hejdlöst spännande, minns att jag satt med ytterkläderna i hallen för att få läsa några sidor till. Och sen när jag läst klart den kunde jag inte sova på två veckor, det var nog det värsta jag har varit med om. Inga fler Robinson för mig inte!

Damernas detekivbyrå - Alexander McCall Smith
Att vara detektiv i Botswana tillhör ju inte direkt vanligheterna, älskar verkligen de afrikanska influenserna och att alla lösningar känns så exotiska. Jag kommer aldrig förstå mig på rött te, men jag fullkomligt älskar Mma Ramotswe sköna livstil men för den skull inte sagt att det inte kan bli otäckt när solen gått ner!

1. Dead Famous, 2. Da Vinci Koden, 3. Låt den rätte komma in, 4. I ondskans spår 5. Damernas detekivbyrå

2 kommentarer:

*Malin* sa...

Åh, jag älskar verkligen Dead Famous. Vi läste och diskuterade den när jag läste litt.vetenskap. Riktigt intressant.

Det är så typiskt. Varenda gång jag har listat mina topp 5 hittar jag böcker på andras listor som jag borde haft med, men det är ju det där med minnet också... :-)

Bookhousegirl sa...

Ja, jag älskar verkligen Dead Famous och jag förbannar den som gjorde det svenska pocketomslaget, hur kan de göra så mot en pärla som den här?!?