onsdag 16 januari 2008

Rose - Hilary McKay (2005)

Innan hon ens steg över tröskeln blev hon indragen i ett mycket välbekant spel, som kan beskrivas på följande sätt: Medverkande 1. Framgångsrik, begåvad konstnär, inte rädd för att erkänna sig långt ifrån perfekt (Bill). 2. Nyss nämnda framgångsrika konstnärs högt älskade barn. 3. Person som verkligen borde ha bättre förstånd (Vanligtvis Eve men denna gång Sanantha) Handling: Nummer tre ställer sig helt ologiskt på tvåans sida och visar därmed prov på bristande lojalitet mot nummer ett.

I tredje boken om familjen Casson är allting upp och ner. Rose saknar Tom något otroligt, Indigo har fått en ny vän David som ingen förstår sig på, Caddy har tagit emot en förlovningsring från Michael som hon lyckats slarva bort, Eve är fortfarande upprörd över Bills nya flickvän Samantha och Saffy fortsätter sitt ihärdiga letande efter sin riktiga pappa.

Men trots att det händer så mycket på en gång så är det ganska fridfullt i gula längan trots allt och allting är verkligen inte som det ser ut att vara. Trots att den är ganska förutsägbar så överraskar den mig mot slutet och jag får faktiskt inte grepp om vem som ska stanna eller gå.

Dock kan jag inte riktigt förstå varför förlaget inte valt att ge boken titeln Permanent Rose, flickan heter ju så det är ju det som är hela handlingen i boken, ibland undrar man ju om de som beslutar om de svenska titlarna läser böckerna?!?

1. Saffys Ängel (2004) 2. Indigos Stjärna (2004) 3. Rose (2005) 4. Caddy för alltid (2007) 5. Ensam Rose ( Utkommer 8 mars 2008)

Inga kommentarer: