söndag 6 januari 2008

Magiska tecken; Smugglarens hemlighet - Maud Mangold (2007)

Så har vi kommit till den sista delen av Mangolds triologi Magiska tecken där Samuel har hunnit bli tretton år och man i Sverige beslutat att alla barn måste gå i skolan. Hade de inte varit för hans tjänst som springpojk hos skräddarmäster Friberg skulle han varit överlycklig men nu är han mest orolig. Tänk om han inte får ha kvar sin tjänst, tänk om mäster anställer en ny pojke vad ska det bli av Samuel då?

Han får även andra saker att fundera på, när han för första gången är på väg till skolan genar han genom hamnen och hittar en magisk kikare, den tycks ha ett eget liv och helt plötsligt öppnar sig en helt värld för honom. Men i hamnen finns en hel del skumma typer, smugglarna håller till där och vem vet vad de kan göra för att bevara sina hemligheter.

Det känns verkligen som hemma att få läsa Mangolds bok, hur Samuel vant tar sig från Södra Larmgatan bort till Masthuggstorget via hamnen. och jag kan inte låta bli att tycka om böcker där det inte bara finns gott och ont utan där det faktiskt kan vara gott att ta lagen i egna händer! Känns dock lite sorgligt att det var den sista delen eftersom man inte fick reda på så mycket som man skulle kunna önska av den!

Inga kommentarer: