fredag 31 augusti 2007

Amberville - Tim Davis

I den idylliska staden Amberville vars invånare består av mjukdjur åker en ensam röd pickup längs med gatorna varje natt. Varje natt plockar den upp "de nötta och de trötta", vart de gamla djuren tar vägen vet ingen, men att de inte kommer tillaka är säkert. Men vad är det som bestämmer vem som ska hämtas upp och existerar verkligen den så mytomspunna Dödslistan, som tycks bestämma vad som ska ske.

Eric Björn får i uppdrag av Nicholas Duva att ta reda på om det är sant och i så fall måste hans namn strykas om inte Erics älskade Emma Kanin ska tas ifrån honom. Han kallar samman det gamla järngänget men ska han verkligen hinna spåra upp dödslistan och förgöra den innan det är försent?

Idén är ändå ganska rolig, en hel stad med gosedjur och visst lyckas att stå vid sitt ord, de slåss tills bomullen syns, de tänder eld på varandra och är riktigt elaka mot sina meddjur men sen är ju också temat ondska. Detta är första boken av fyra i en svit och de kommande ska ha godhet, frihet och öde. Men någonstans var den lite småseg med sina avstickare från själva berättelsen vilket kanske är genialiskt om man ser det som en början på en serie. Jag kommer i alla fall att vilja läsa mer om Amberville för att inte tala om de fina illustreringar som förekommer i den ena av utgåvorna.

Inga kommentarer: