onsdag 23 januari 2008

Kleopatras Kam - Maria Ernestam

Njut av godheten så länge den varar, för risken att den slås ner av brutaliteten är lika evigt som Colesseum.

Vännerna Mari, Anna och Fredrik beslutar sig väldigt hastigt för att göra något tillsammans, med sina förenade kusskaper bildar de ett företag, företaget Kleopatras Kam. Kleopatras kam är företaget som är lösningen på alla problem. Det är i all fall vad de utger sig för, men vad de inte räknat med är att en del av deras kunder kommer med önskan om att vilja skada andra, önskan om att bringa olycka och död. Är det moraliskt försvarbart att släcka någons liv för att den skadar någon annan, gång på gång ställs de inför svåra moraliska beslut och mer än de önskar bubblar upp till ytan utan att de själva har märkt det.

Berättelsen skulle kunna vara fantastiskt rolig men den är mest sorglig och tyvärr är boken ganska seg trots att det händer en hel del men jag tvivlar på att jag kommer läsa mer av Enestam för hon har inte gjort något särskilt intryck på mig.

tisdag 22 januari 2008

Böcker att vänta på!

Vad hjälper det att hitta en riktigt bra bok när man måste gå och vänta på att nästa del ska komma ut? För även om man lovar sig själv dyrt och heligt så fastnar man ändå, man måste bara ha nästa del men snart är väntan i alla fall över för några av de böcker vi väntat på, det kommer bli ett bra bokår i år för dessa böcker kommer dyka upp!

Skulduggery Pleasant; Playing with Fire - Derek Landy (7 April 2008)Forsättningen på berättelsen om det cyniska skelettet Skulduggery Pleasant kommer ut på engelska och vad kan passa bättre än att bli skjuten av sin allra bästa vän?

Inkdeath (7 April 2008), Bläcköde- Cornelia Funke (Hösten 2008)
Snart får vi läsa slutet om Bläckvärlden på ett språk som fler kanske förstår, i April kommer den engelska utgåvan och för trogna läsare kommer den svenska under hösten. Bläcköde är bara en gissning men det känns som om det skulle kunna vara en kvalificerad sådan för nu måste Meg förgöra den ödesdigra boken med de tre orden Heart, Spell, Death eller Hjärta, Magi och Öde på svenska.

Upprorsänglar - Libby Bray (11 April 2008)
Gemma Doyle och hennes två vänner från internatet reser tillbaka till rikena trots att de lovat varandra dyrt och heligt att inte återvända. De träffas för att fly undan det viktorianska London, för att försöka hitta det försvunna templet och hjälpa Gemma med sitt uppdrag men även för att kunna hitta och trösta Penelope som de tidigare lämnat kvar.

Stravaganza City of Secrets - Mary Hoffman (7 Juli 2008)
Extremt oväntat men även väldigt efterlängtad är fortsättningen på trilogin Stravaganza som utspelar sig i Talia en parallellvärld till 1600-talets italien. Om man har rätt föremål kan man stravagera mellan de olika världarna men det är inte alltid som det blir riktigt rätt dock vet jag inte särskilt mycket om boken ännu för att ha release så snart har de lyckats hålla riktigt tyst omkring den, inte ens en liten omslagsbild har jag lyckats hitta.

Brisinger - Cristopher Paolini (23 september 2008)
Och äntligen kommer den, fortsättningen om Eragon och Eldest, var helt övertygad om att draken skulle vara grön men den verkar snarare vara guldig och frågan är vad den har för förmågor, är den god eller ond, kommer den för att skydda eller förgöra? Brisinger var ju som vi alla minns ett av de första orden som Eragon lär sig, ordet för eld och det visar sig visst vara mer användbart än man kunde tro. Och nu ska man tydligen ha releaseparties för boken, jag trodde den trenden dog med Harry Potter, men det är väl bra för då lär man ju få lite lugn och ro när man ska läsa sin bok!

Skulduggery Pleasant; Playing with fire, Inkdeath - Bläcköde, Upprorsänglarna, Brisinger

Dock finns det en liten parantes, de där böckerna som vi blivit lovade fortsättning på men som vi inte fått något svar om, som fortsättning på Chronicles of Acient Darkness, det har kommit en bok varje år nu men den femte boken kan jag inte hitta något om, det oroar mig lite för jag vill verkligen veta hur det går för Torak, och Renn men framförallt för stackars Wolf!

måndag 21 januari 2008

Bokfemma - Språk


I veckans bokfemma gör Malin det extra svårt för oss och ber oss göra en bokfemma om språk!

Men först av allt måste jag få ge Loesje lite plats, hon har alltid haft en speciell plats hos mig med sina uppseendeväckande plakat och nakna sanningar så har hon fångat många bra citat och jag vet inte hur många pärlor jag har sparat, alla med samma signatur!

Heja Loesje!

Det svåra är nog inte att välja fem av de bäst skrivna böckerna utan att kanske se andra aspekter än bara det skrivna ordet rakt upp och ner men här kommer mina fem favoriter med lite modifikation för när man väl började var det visst svårt att sluta...

Vackraste språket: Selma Lagerlöf
Om jag inte hindrade mig själv så skulle Selma vara med på varje bokfemma som jag gör, hon har ett så vackert språk att det gör ont i mig!

Roligaste språket: Idiombok
Det finns nog inget roligare än att hitta talessätt och idiom på främmande språk som exempelvis "Schönheit kann man nicht essen" och "Better the devil you know than the devil you don't. " men bäst är ändå "Wenn dich eine Elch kuntscht - na da bist du überrascht". Fler roliga idiom hittar du här på tyska, engelska och latin!

Fåordigaste språket: Ernst Hemingway
Jag kan inte sluta faschinera av denne mans avsaknad av ord, genom att säga ingenting kan han säga allt, det är otroligt så mycket som kan sägas mellan raderna och andra säger att där står ingenting!

Första språket: En liten skär och många små brokiga - Carin och Stina Wirsén
Världens bästa bok måste ju ändå vara Wirséns bok med världens sötaste rim, bäst av allt nu kommer en liten skär och alla bråkiga bokstäver i mars kommer vi kunna lära oss de första bokstäverna men tills dess får vi nöja oss med "Fem små rosa äter Capriccosa" och "Alla brokiga har blivit tokiga"

Värsta språket: JK Rowling
Bara för att jag läst Harry Potter hur många gånger som helst så betyder det inte att jag tycker om språket i den. Den har en fantastisk historia men språket gör mig bara trött och jag är glad när jag läser de svenska böckerna som i alla fall har fått hjälp på traven av översättaren Lena Freis-Gedin. Så att säga att Rowling är en författare måste vara ett av de mer vardagliga skämten vid den här tiden.


1. Selma Lagerlöf 2. Idiombok 3. Ernst Hemingway 4. En liten skär och många små brokiga 5. JK Rowling

Nu är det din tur! Vilken är din topp 5 av böcker för ordet språk?

Mama Muh und die Krähe (1995)


Mama Muh och Kråkan är tillbaka, i denna boken får vi följa med dem ut och fiska, cykla i mörkret och Mamma Muh går till biblioteket självklart på tyska. I sista kapitlet firar de Sankta Mucia och det är lite extra roligt hur de förklarar den svenska högtiden Lucia. Det är verkligen svårt att inte tycka om dem båda, bäst är ändå när kråkan är lite ledsen och Mama Muh får muntra upp honom!

Ögat över månskäran - Libby Bray (2007)


A Great and terrible beauty

Gemma är sexton år och allt hon drömmer om är att få åka till London i slutet av 1800-talet uthärdar hon sin tid i ett mycket varmt och smutsigt Indien. Hennes mor säger ständigt nej men hon inser inte att när hon ger Gemma den gamla amuletten med ögat över månskäran förlorar hon det skydd och ständigt burit och strax efter hittas hon mördad. Gemma reser till sin övriga familj i England och hamnar på en mycket aktad internatskola för unga kvinnor. Där hon ska lära sig att föra sig på tedanser och bli en kvinna som männen åtrår. Dock finns det andra saker som lockar, efter moderns död börjar hon få syner, hon hittar en mycket märklig dagbok och tillsammans med fyra vänner utforskar hon den nya underbara värld som uppenbaras för dem. Dock finns det mörka krafter, vad hände med de två döda flickorna som brann inne på skolan för många år sen, och varför varnas hon hela tiden att använda magin som finns?

Brays bok är verkligen helt fantastisk, sin historiska touche men även den fantastiska berättelsen, om vänskap, magi och att den faktiskt kan överraska mig när det bara är femtio sidor kvar. När man tror att man förstått allting så finns det alltid en liten bit som man faktiskt är dolt för en. Och mest glädjer jag mig nog att det finns två delar till varav den tredje delen är dubbelt så tjock som den första! Frågan är om man ska vänta på den svenska översättningen eller springa iväg och köpa den direkt?


2. Upprorsänglar (utkommer 11 April 2008) 3. The Sweet Far Thing (Ännu inget svensk utgivningsdatum)